Бивш шеф в здравната каса обвини министерството, че я контролира

Зам.-министър кадрувал, променял болничните бюджети и давал нареждания на администрацията

Бивш шеф в здравната каса обвини министерството, че я контролира

Министерството на здравеопазването контролира оперативното управление на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), кадрува в институцията, дава директно нареждания на административния персонал и променя бюджетите на болниците. Това твърди бившият подуправител на касата д-р Димитър Петров. Той обясни, че намесата от страната на министерството се осъществява от зам.-министъра и председател на надзора на касата Жени Начева. По принцип НЗОК трябва да е независим от правителството орган, който има отделен бюджет, а управителят му се избира от парламента.

Петров беше отстранен от касата по искане на управителя ѝ проф. Камен Плочев, който също вероятно ще напусне поста съвсем скоро, след като оставката му беше поискана от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. При напускането си Петров предупреди за хаос в институцията, тъй като Плочев не разбирал естеството на работата там.

По думите му тя кадрува в НЗОК, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници. "Това не само че не е редно, но според мен тя извършва серия от закононарушения", смята Петров. Подобни обвинения той хвърли и при отстраняването си от управлението на здравната каса.

В петък пък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев, тъй като поискал парламентът да актуализира бюджета на институцията през главата на министъра. Ананиев обясни, че Плочев се опитал да оправдае това с думите, че не погледнал какво подписва, когато парафирал писмото с искане за повече пари, изпратено до Народното събрание. Мотивът за исканата актуализация са задълженията към чужди здравни каси за лечение на българи.

Според освободения през декември подуправител на НЗОК Димитър Петров проф. Плочев категорично не е за поста управител на касата, тъй като никога не се е занимавал със здравно осигуряване. "Изумен съм, че изискванията за управител на касата са толкова ниски, че са по-ниски от тези за директор на районна каса", коментира Петров.

"Като си тръгвах, му казах, че най-доброто, което може да направи за касата и за себе си, е да се махне по най-бързия начин, защото той ще има проблеми", каза той и допълни, че ръководителят на здравно-осигурителната институция не разбира какво се случва в нея, какво му дават да подписва. "Първоначално не искаше да подписва нищо, беше го страх", каза още д-р Димитър Петров. Според него, ако Плочев реши да не подава оставка, скандалът ще се задълбочи.

Според Димитров разходът за погасяване на задължения към чужди здравни каси е лесно предвидим, тъй като парите се плащат след 18 месеца, което означава, че нужните средства са били ясни през юни миналата година.

"Това е можело да се предвиди в бюджета, който се приема през октомври. Грешката на проф. Плочев е, че е трябвало да се сети да постави въпроса тогава", каза Димитров. Той обаче постави и въпросът защо тези разходи не са предвидени и от надзора на касата, който се оглавява от Жени Начева.

Според Димитров подобни скандали ще продължават, докато НЗОК не си възвърне характера на независима институция.

Д-р Петров коментира също, че не е привърженик на прогнозата на проф. Плочев, че до 1-2 г. системата на здравеопазването ще се срине. "Има големи проблеми, но такъв апокалипсис не може да се очаква", заяви той.

Политически игри

Скандалите в здравната каса станаха пореден повод за критики от страна опозицията от БСП към управляващите от ГЕРБ.

В неделя депутатът от левицата и член на парламентарната здравна комисия Георги Гьоков заяви, че партията ме застава зад проф. Плочев.

"Далеч съм от мисълта да защитавам проф. Плочев. Той може би е изградено име в България, в медицинските среди. Въпросът е в това, че здравеопазването в България е в критично положение и това го заявихме още при приемането на бюджета на НЗОК. Проф. Плочев и това, което той направи, е в потвърждение на нашите тези, че здравеопазването е недофинансирано, че задлъжнялостта е голяма – цифрата е около 300 млн. Директорът на НЗОК се назначава от Народното събрание и в момента Камен Плочев е директор", каза Гьоков пред БНР. Той отново заяви, че Плочев е бил заплашван от здравния министър да си подаде оставката.

"В публичното пространство излезе, че чрез посредник министърът го е заплашил да подаде оставка, пряка заплаха получава. По памет е казано "Предайте на професора незабавно и доброволно да подаде оставка, за да се разделим с добро, защото в противен случай има и други мерки и ще включим цялата държавна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор. Това показва стила на управление. Много намирисва на мутренските времена", коментира Гьоков.

Според него има опит за овладяване на здравната каса, финансите се поставят пред пациента.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков посочи, че въпросът за здравеопазването не е толкова медицински, колкото икономически и политически. Според него проблемите са изцяло свързани с мениджмънта на здравната каса. Според него институцията се нуждае не от "гениален лекар, а от гениален мениджър, за да може да функционира добре". "Факт е, че парите за здравеопазване и парите за НЗОК нарастват всяка година, а проблемите – една част се решават, но, за съжаление, една част от проблемите остават. На българското здравеопазване е необходим икономически модел, който да гарантира, че българите ще получават качествено здравеопазване", коментира Биков пред БНР. Според него здравният министър Кирил Ананиев имал потенциал да предложи по-добър икономически модел на системата, "понеже много дълги години се занимава с такъв тип модели в цялата държава". "Той е безспорен финансист и бюджетар, от какъвто българското здравеопазване безспорно има нужда", смята Биков.

Биков посочи още, че един от основните проблем е източването на парите от НЗОК. Според него трябва да се балансира между максимално широк достъп и максимално качествено здравеопазване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?