Ананиев: Парите за чуждите здравни каси са каквито Плочев ги е предложил

Здравният министър обвини шефа на здравната каса в поредица от лъжи

Ананиев: Парите за чуждите здравни каси са каквито Плочев ги е предложил

Здравният министър Кирил Ананиев обвини във вторник управителя на здравната каса Камен Плочев в серия от лъжи в скандала с поисканата от него актуализация на бюджета заради дълговете към към чуждите здравни фондове. Заради поисканата промяна в бюджетите на държавата и на касата зад гърба му и в нарушение на всички процедури, без по думите му да има никакво основание за това, в петък Ананиев поиска оставката на Плочев, който на свой ред отказа да се оттегли и се обяви за жертва на натиск.

“През последните дни станахме свидетели на това как един обикновен финансов въпрос може да се превърне в политически скандал, ненужен никому. Ние нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори за лечението на българските граждани. Освен това никой досега не ми е докладвал, че има някакъв проблем по отношение на това разплащане“, коментира Ананиев във вторник пред Нова телевизия.

Той обясни, че по закон именно управителя на НЗОК внася проектобюджета ѝ в Надзорния съвет на институцията и показа в студиото докладната, с която Плочев в края на миналата година е предложил как да се разпределят разходите по отделните пера.

“Това, което професор Плочев е предложил по време на бюджетната процедура за разплащане с чуждите здравни каси, това е заложено в бюджета на НЗОК“, заяви Ананиев.

“Нося и протокола от заседанието на Надзорния съвет, в което вие ще видите дебати за лекарства, болници, надлимитна дейност, за неосигурено финансиране на извънболничната помощ. Няма да намерите едно изречение, в което да има тревога, че ние не можем да се разплатим с нашите европейски партньори“, обясни Ананиев.

Освен това по думите му Плочев знае много добре защо не е поставен този въпрос.

“Нямаме проблеми с разплащането“

“Нося и двата протокола, които ние сме подписали с асоциациите на здравните каси в Германия и Австрия, които са ни най-големите кредитори“, заяви Ананиев.

Той коментира, че европейската практика не само в България е когато приближи 18-месечният срок за плащане и по естествени причини не са разплатени дадени разходи, да се прави протокол за разсрочено плащане.

“Ние коректно си плащаме задълженията“, увери Ананиев и за пореден път заяви, че и тази година НЗОК няма да има проблем с разплащането с чуждите каси. По думите му причината болници в Западна Европа да искат авансови плащания от пациенти, които се лекуват планово с формуляр, не се дължи на специално отношение към нас.

“Някои клиники в Западна Европа са приели практика на авансово плащане, но това се отнася за всички граждани на всички държави, а не е отношение към България“, заяви Ананиев.

Ананиев обвинява Плочев в поредица от лъжи

По повод обвиненията в натиск и намеса в работата на касата Ананиев заяви: “Аз, понеже познавам законодателството, много добре знам, че нямам право да внеса оставката на Плочев в парламента. Но добре зная, че нямам и законова пречка при определени условия да поискам неговата оставка, тъй като министърът на здравеопазването провежда политиката в тази сфера“.

Не е вярно, че за четири месеца сме се срещнали само веднъж. Това е една от лъжите, която той изрече. Поне няколко пъти сме се виждали в моя кабинет, много често говорим по телефона. Само преди няколко дена, в четвъртък бяхме целия следобяд в Центъра по хигиена по една друга задача“, каза Ананиев.

Той заяви, че Плочев е изрекъл поредица от лъжи, припомняйки, как управителят на касата първо е отричал да е писал писмо до парламента с искане за актуализация, после е излъгал, че подписът му е фалшифициран, а в последствие е обидил собствения си персонал, като ги е обвинил, че са му дали да подпише писмото и той го е направил без да гледа какво подписва. Освен това Ананиев посочи, че Плочев лъже за това, че е написал идентични писма до него и до Народното събрание относно проблема с дълоговете към чуждите каси. 

Както Mediapool писа в петък в писмото до министъра се иска само превеждане от МЗ на сумите за лечение на българи с формуляр S2, а в писмото до депутатите – актуализация на държавния бюджет и бюджета на НЗОК.

“Единственият закон по Конституция, който не може да влезе директно в Народното събрание, това е Законът за държавния бюджет. Не искам да говоря за това, че не познава процедурата по Закона за здравното осигуряване“, коментира Ананиев.

“Говорих с представители на всички политически сили. Моята идея беше да разкажа цялата истина, за да не стигаме до този разговор, в който да споменавам, че един достоен български лекар, когото аз много уважавам, може за толкова кратко време да каже толкова неистини. Не мога да си представя, че един такъв достоен лекар, може да се забърка в политически игри, особено когато е ръководител на такава институция като НЗОК и управлява 3.8 млрд. лева“, заяви още здравният министър.

Относно твърденията на Плочев за оказван натиск върху него, Ананиев заяви, че той никога не би си позволил да заплашва човек, а колкото до това дали друг човек го е заплашвал, достойната позиция била управителят на НЗОК да излезе да каже кой го е заплашвал.

Попитан приема ли действията на Плочев като удар срещу себе си Ананиев заяви: “Не го приемам като удар срещу мен. Според мен сам се забърка без да прецени нещата в тази история и като добавим някои незнания по отношение на нормативната уредба, просто попадна в един капан“.

Ананиев отхвърли обвиненията към неговата заместничка Жени Начева, която е председател на Надзорния съвет на НЗОК и която Плочев твърди, че му се меси грубо в работата.

“Това е поредната му грешка и непознаване на Закона за здравното осигуряване. Надзорният съвет осъществява контрол върху оперативната дейност на управителя. Решениеята в НЗОК се взимат от Надзорния съвет“, заяви Ананиев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България