Медици пак си поискаха надлимитната дейност: И ние сме лекари в европейски болници

Медици пак си поискаха надлимитната дейност: И ние сме лекари в европейски болници

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация използваха започналия дебат около дълговете на здравната каса към европейски фондове за да си поискат неразплатената надлимитна дейност за три години назад.

Във вторник болничните организации изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова и Българския лекарски съюз относно започналата дискусия за неизплатените от НЗОК средства към болници в други страни-членки на Европейския съюз за извършено лечение на български граждани.

“В тази връзка искаме отново да напомним, че НЗОК дължи средства и на българските болници за извършено лечение на български граждани. За 2017 година не e платено лечение на обща стойност 52 648 138 лева, за 2016 година за 18 770 711 лева, а за 2015 година са 51 187 000 лева. Общо за трите години НЗОК дължи за проведено лечение на български граждани – задължително здравноосигурени лица, в български болници сумата от 122 605 849 лева, без да броим законната лихва за просрочените плащания“, се казва в декларацията.

Общо за трите години НЗОК дължи за проведено лечение на български граждани – задължително здравноосигурени лица, в български болници сумата от 122 605 849 лева, без да броим законната лихва за просрочените плащания.

“Обръщаме се към народните представители, когато разгледат въпроса със задълженията на НЗОК към болници в Европейския съюз, да вземат предвид, че българските болници са също европейски болници, работещите при нас медици и лекуващите се при нас пациенти също са европейци. Нека, когато се взема решение за изплащане на дължими суми да се мери с еднакъв аршин и да се изплатят всички задължения и към чуждестранните и към Българските болници“, пише в декларацията.

“Обръщаме се към делегатите на извънредния събор на Българския лекарски съюз с предложение да разгледат въпроса с неизплатените от НЗОК средства за болнична помощ и да преценят, дали решаването му да не бъде поставено, като условие за подписване на новия НРД“, се посочва още в документа.

“Увеличаване лимитирането на дейността на българските болници автоматично ще доведе до увеличаване броя на лекуващи се в чужбина български пациенти, поради невъзможност да се лекуват в България. Цените, на които те ще се лекуват в Европейските болници ще са няколкократно завишени и това завишение всички ние- българските данъкоплатци, ще трябва да платим“, се казва в декларацията.

“Изразяваме още веднъж нашето категорично несъгласие с политиките на лимитиране във всичките ѝ форми. Тези политики нарушават конкуренцията, спъват модернизацията и спират развитието на Българското здравеопазване. Тези политики вредят не сам на болниците, но най-много от тях страдат нашите пациенти. Призоваваме правителството да извърши промяна, като възстанови конкуренцията, основана на свободния избор на пациента. Нека парите следват пациента, а не обратното“, посочват болничните асоциации. 

Споделяне

Още по темата

Още от България