НЗОК плаща 19 млн. лева надлимитна дейност на болниците

НЗОК плаща 19 млн. лева надлимитна дейност на болниците

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) неочаквано реши да изплати над 19 млн. лева надлимитна дейност на болниците за 2016 година. Става въпрос за отчетена от болниците дейност, която надхвърля уговорените със здравната каса бюджети, фиксирани в договор.

От здравната каса съобщиха, че ще платят 18.8 млн. лв. медицинска дейност и около 400 хил. лв. медицински изделия, които болниците са отчели над лимитите си.

Съобщението идва на фона на предстоящите предсрочни избори, въпреки многократните декларации на здравния министър Петър Москов и на представителите на държавата в надзора на институцията през последните две години, че надлимитната дейност е незаконна и следователно не подлежи на плащане.

За сравнение надлимитната дейност на болниците за 2015 година в размер на около 50 млн. лева не беше платена. Тогава Москов заяви, че “дълбоко не разбира понятието надлимитна дейност, тъй като това означава на практика надбюджетна дейност, което е незаконно“.

Преди два дни здравният министър изненадващо обяви, че касата възнамерява да плати надлимитната дейност на болниците за миналата година, като за целта ще се използват спестените средства след въвеждането на системата за пръстова идентификация през ноември 2016 година. Той обясни, че с пръстовия идентификатор вече има система за ясен контрол дали пациентът се лекува реално и това спестява около 5 млн. лева разходи на месец.

При въвеждането системата за чекиране на пръст в болниците директори на лечебни заведения и Българският лекарски съюз настояваха лимитите да бъдат изобщо премахнати, тъй като вече ще е ясно, че пациентът е реално лекуван в болница и НЗОК няма основание да откаже да плати за лечението му.

В края на миналата година 15 частни болници внесоха жалба в Административния съд срещу решението на касата с пари от надсъбрани здравни вноски да плати разходи за лекарства, вместо да се издължи на болниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България