Здравната каса няма да плаща надлимитна дейност на болниците

Здравната каса няма да плаща надлимитна дейност на болниците

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобри късно в четвъртък методиката, по която ще плаща на болниците през тази година.

Болниците трябва да се вместят в 90 на сто от миналогодишните си разходи, а тези които оказват спешна помощ – в 95 на сто от миналогодишните си разходи. Те ще имат право да надхвърлят до пет на сто от бюджета си за дадено тримесечие, но ще трябва да го компенсират през следващото тримесечие, за да влязат в общата бюджетна рамка.

Председателят на Надзорния съвет и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев съобщи, че в доболничната помощ няма да бъде намаляван броят на направленията.

Ананиев заяви, че през тази година касата няма да изплаща надлимитна дейност, както го е правила през миналата година. Ако в някое лечебно заведение се установи голям преразход, може да се стигне до намаляване на цените, по които здравната каса му плаща дейностите.

За да се вместят в бюджетите си болниците трябва свият плановия прием и да си освободят ресурси за посрещане на спешните случаи. Така за планови операции ще се формират листи на чакащите, каквато практика и сега има, но се очаква броят на хората в тях да нарасне.

"В листата на чакащи пациенти няма да има хора, които обаче се нуждаят от спешна и незабавна медицинска помощ, коментира Ананиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?