Здравната каса се помири с лекарския съюз, вдига цените на 27 клинични пътеки

Здравната каса ще плаща повече през следващата година по 27 клинични пътеки, засягащи детското здравеопазване, ражданията и други., съобщиха от касата в сряда.

Надзорният съвет на касата се разбра със съсловните организации на лекарите и зъболекарите за рамковите договори за 2014 година в сряда.

Преговорите с Българския лекарски съюз без малко да пропаднат, след като от организацията обявиха бойкот и готовност да подадат жалба в Административния съд поради неявяване на три поредни заседания от страна на по-голямата част от членовете на надзора на касата. Липсата на кворум лекарите разтълкуваха като умишлен опит да се блокират предложенията им за увеличаване на цените на някои клинични пътеки в хирургията, детското здравеопазване, гинекологията и ражданията.

Според новите текстове в рамковия договор за 2014 г., изследванията за пациенти в рамките на месец след изписването им от болница ще се правят за сметка на лечебното заведение. Преценката за това ще се извършва от лекуващия лекар. Към момента пациентите не заплащат само за двата задължителни прегледа след изписването.

В новия рамков договор е облекчена и процедурата за изпращане на физиотерапия за пациенти с остри състояния. Хората, лекувани по клинична пътека за инсулт, например, ще могат да бъдат насочвани за физиотерапия от самата болница, без да има нужда от направление от личния лекар.

Също така, при подготовката за ТЕЛК (НЕЛК) за освидетелстване или преосвидетелстване, лекарите ще могат вече да прилагат медицински консултации и изследвания, извършени по друг повод.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?