Здравният министър планира нови ограничения, но не вижда смисъл в пълно затваряне

Нови 3 816 случая на коронавирус, 106 души са починали

Здравният министър планира нови ограничения, но не вижда смисъл в пълно затваряне

Министерството на здравеопазването ще въведе нова порция противоепидемични мерки от четвъртък, обяви здравният министър Костадин Ангелов във вторник пред Нова телевизия. Те вече бяха предложени миналата седмица от главния здравен държавен инспектор, а някои бяха въведени по места.

"Всички училища, които имат заболеваемост над 20%, ще минат в електронна среда на обучение, независимо дали са първи, пети, десети клас. Ще се следва локалният подход спрямо училищата. Другата мярка е осигуряването на зелените коридори за пазаруване, очакванията на хората са да има два коридора, обсъждаме дали да направим мярка и следобед. Офисите, където има открити пространства - заетостта да не е повече от 50 процента. В образованието в надграждащите институции в затворени помещения - само с маска. Нощните заведения ще продължат да бъдат затворени. Вечерният час за работа на заведенията ще бъде унифициран за цялата страна, вероятно те ще затварят в 23,30 часа. Ще се следва локалният подход спрямо училищата", посочи Ангелов.

По думите му пълен локдаун не се предвижда, тъй като по думите му се търсят медицински целесъобразни решения, а пълното затваряне според него не е такова. Няма място за политика и политически решения. Политическите решения са важни, защото ако направим локдаун, трябва да се осигури финансиране на всички сектори, които ще бъдат затворени. Ако затворим изцяло държавата, ще постигнем ли медицински резултат?", попита той, като явно смята, че не би имало.

Системата е под огромен натиск, но достъп до нея има

Той заяви, че натискът върху здравната система е изключително голям, oсобено в София. През последното денонощие в столицата е имало над 550 повиквания към Спешна помощ. 

"40 коли са обслужвали целия град. На всеки 40 секунди е получаван сигнал. Лекарите следват строги алгоритми и медицински факти, за да закарат някого до болница. Около 200 от случаите са били Covid и не всички са били за болнично лечение", подчерта министърът. По думите му персоналът не достига навсякъде – не само в България, но българските пациенти като цяло имат добър достъп до здравна помощ.

"Достъпът до здравна помощ е нещо различно от наличието на легла. Той означава да стигнеш до лекар, да получиш помощ. Имаме много повече легла на глава от населението, отколкото в Европа. Проблемът е един-единствен – липсата на лекари и сестри. Той съществува от десетилетия", подчерта министърът.

"Най-важното е хората да бъдат разумни – да спазват разписаните мерки. Да не се срещат с хора на големи групи. За да пречупим гръбнакът на тази пандемия, трябва да подходим с разум", призова проф. Ангелов.

Той увери, че фургоните за тестване пред болниците са достатъчно.

Продължава умуването за тестовете

Ангелов съобщи, че заедно с Българския лекарски съюз и експерти се обсъждат дали антигенните тестове мога да са алтернатива на PCR тестовете. По този начин ще бъде разширена възможността повече хора да бъдат тествани навреме. Ако това се докаже, в РЗИ, болниците, линейките, на личните лекари ще бъдат подсигурени такъв тип тестове с цел разширяване на броя изследвани. "И ако колегите кажат, че е така - да пуснем достатъчно количества антигенни тестове в РЗИ, в линейки, в ДКЦ, в болниците, за да могат да бъдат тествани най-много хора. Но най-важното е хората да ограничат контактите си", каза Ангелов.

Има лекарства... в складовете

По думите на здравния министър има достатъчно лекарства в складовете и призова хората да не се презапасяват. В последната седмица зачестиха сигналите от пациенти, аптеки и болници, че не откриват определени лекарства, има повишено търсене и заявките им не се изпълняват в пълен обем.

"В аптечните складове има достатъчно количества "Ремдесивир". Има ясен алгоритъм, изпратен на всички лекари. Всяка заявка се изпълнява. Имаме достатъчно количества лекарства и на национално ниво и във всички аптечни складове. Въпрос на логистика е те да бъдат доставени. Показва се един случай на недостиг от над 400 болници в цялата страна. Но този медикамент не е безопасен, има странични ефекти. Не всеки пациент с коронавирус може да получи този препарат, защото ще рискуваме неговото здраве", каза Ангелов. Директори на болници обаче се оплакват, че въпреки заявките към РЗИ да получат "Ремдесивир", те не се изпълняват.

Относно недостига на нискомолекулярни хепарини, които освен при бременни, се прилагат и за лечение на коронавирус, Ангелов каза, че е направил проверка. "Не мога да твърдя със сигурност, но вероятно се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната. Това е нещо, което спираме. Тези медикамнети минават на разрешителен режим. Става въпрос за антимикробни средства, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини. На национално ниво има такива медикаменти в аптечните складове в достатъчни количества. Става въпрос основно за логистика и презапасяване от страна на хората", заяви здравният министър. И призова гражданите да не купуват медикаменти за коронавирус, ако не са им необходими. 

Нови 3 816 случая на коронавирус, 106 души са починали

За последното денонощие в България са регистрирани нови 3 816 случая на Covid-19 при направени 8 826 PCR теста.

Това означава, че положителните проби са 43% от тестваните, показват данните на Националния информационен портал.

Най-голям брой заразени са регистрирани в столицата - 1 403, следват Пловдив с 392, Варна с 220 и Благоевград с 198.

В останалите области разпределението е: Бургас - 142, Велико Търново - 82, Видин - 34, Враца - 63, Габрово - 91, Добрич - 29, Кърджали - 38, Кюстендил - 89, Ловеч - 25, Монтана - 55, Пазарджик - 81, Перник - 77, Плевен - 86, Разград - 36, Русе - 175, Силистра - 17, Сливен - 35, Смолян - 30, София област - 63, Стара Загора - 174, Търговище - 32, Хасково - 46, Шумен - 96, Ямбол - 7.

В момента активните случаи са 51 922, от които 4 004 са хоспитализирани. 270 души са в интензивни отделения в тежко състояние.

Рекорден брой, 106 души, са загубили битката за последните 24 часа.

875 души са излекувани през последното денонощие.  

Споделяне

Още от Коронавирус