Здравният министър се зарече да не взима популистки решения

Здравният министър се зарече да не взима популистки решения

Новият здравен министър Стефан Константинов се зарече да не взима популистки решения в сектора. Попитан кое е нещото заради, което би си подал оставката като министър, Константинов заяви в петък пред Нова телевизия, че би сторил това заради нещо, което е популистко, но не води до нищо добро за системата.

Той даде пример със заявеното от него намерение да повиши потребителската такса за преглед на пенсионерите. Сега таксата е 2.40 лева, но пенсионерите плащат само левче по решение на тройната коалиция.

“Нали, 1.40 лева, дребна работа е да се увеличи там, да се изравни всъщност плащането, което беше намалено от тройната коалиция по популистки цели. Аз и това им го казах, това е едно малко тестче, за да видя доколко ме подкрепят. Ако разрешите с това нещо да изляза и да го кажа в залата, значи вие сте дясна партия и не се страхувате от това, че ще кажат: “Ау, посегнаха на левчето на пенсионера”, ще застанете зад мен. Защото ние по този начин регулираме достъпа и консумацията на медицинска помощ. И те казаха: “Окей, заставаме зад теб”, разказа Константинов.

“Винаги мисленето ми е било дясно, подкрепял съм винаги десни формации, по време на избори и т.н. Имаше един период, в който наистина бях член на ДСБ, след това се оттеглих, защото, заемайки различни постове в Лекарския съюз, исках да бъда максимално аполитичен и безпристрастен, тъй като в Лекарския съюз членуват хора с всякакви убеждения. Макар че постът, който заемам, е 100% политически и аз трябва от тук насетне да се изявявам като политик и да търся консенсус с всички формации“, каза министърът.

Той заяви, че отсега нататък ще търси диалог със здравната комисия и само когато нещо е решено, ще излиза и ще го обявява като сигурно. “В противен случай, ще кажа - аз мисля и предлагам еди-какво си да се случи, да го обмислим, но в никакъв случай не е понеже аз съм най-умният, най-правият. Това няма да го видите и да го чуете от мен“, посочи Константинов. “Понякога е по-добре нищо да не правиш, отколкото да направиш пакост“, уверен е той.

По отношение на парите и реформите в здравеопазването Константинов коментира, че спорът кое да е първо, е като спорът за яйцето и кокошката. “Ясно е, че сега ако се налеят 30-40% повече в здравеопазването, ще настане един относителен мир, може би за около година и след година нещата ще се повторят, защото хората ще кажат: “Миналата година получавахме толкова, защо сега като има инфлация, да не получим с 5 или с 10% повече” и не стигаме до никъде“, каза той.

От друга страна, според него, е опасно и даването накуп на много пари, защото това демотивира правенето на реформи. “Сега аз как мога да отида да кажа на една болница: “Не, вие трябва да се преструктурирате, не отговаряте, по-добре тука да е център с една линейка, имате на пет километра друго лечебно заведение, по-добре там да концентрираме ресурси, специалисти, апаратура”. Получават се абсолютни парадокси, има градове, малки градчета, където има по два, по три скенера. Това е ненормално нещо“, заяви Константинов.

Засега той се въздържа да обяви промени в екипа си. “Бяха много коректни всички заместник-министри и казаха, че ми дават пълна свобода и да не се чувствам притеснен, да им кажа, ако искам да се разделя с някой“, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България