Отново лекар поема здравеопазването, Дянков обеща още пари

Отново лекар поема здравеопазването, Дянков обеща още пари

Зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Стефан Константинов е изборът на премиера Бойко Борисов за нов здравен министър, стана ясно в четвъртък, ден след като от поста бе отстранена Анна-Мария Борисова. Константинов е заместник-председател на съсловната организация от времето, когато бившият здравен министър Божидар Нанев я оглави в началото на 2009 година.

Константинов е и в ръководството на кюстендилската многопрофилна болница “Никола Василиев” АД. Роден е на 2 януари 1966 г. Висшето си образование завършва във Висшия медицински институт в София, през 1995 г. придобива специалност акушерство и гинекология.

Засега кандидатурата на Константинов се приема противоречиво. От Синята коалиция обявиха, че няма да го подкрепят в аванс без да е изложил виждането си за развитие на здравеопазването. От БСП и ДПС пък смятат, че с тази кандидатура управляващите правят опит за “флирт“ с лекарите, за да се потуши тяхното недоволство.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов заяви обаче, че заместникът му не е кандидатура на съсловната организация, а личен избор на Бойко Борисов. Райчинов потвърди позицията на съюза, че смяната на министъра не е повод да се отменят лекарските протести, тъй като основните искания на лекарите са от финансов характер.

Дянков обеща още пари за здравеопазване

Минути след като стана ясно кой ще е новият министър, вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков съобщи, че от октомври се отпускат на болниците допълнително 65 млн. лева, отделно от вече обещаните 65 млн. Той уточни, че парите са от спестявания от “друго перо“. Преди две седмици Дянков обеща 65 млн. лева до края на годината, така че средномесечно заплащането на болниците да достигне 80 млн. лева. По думите на Дянков с допълнителните средства една голяма част от дълговете на болниците още от октомври ще бъдат изплатени.

"Така ще могат да завършат годината успешно", коментира Дянков. Отделно за следващата година остава уговорката за изплащането на дължимите от страна на НЗОК към болниците 125 млн. лева. От финансовото министерство съобщиха, че срокът за това отново е съкратен - до края на януари 2011 година. Първоначално срокът беше до средата на година, после се промени на март, а сега е началото на следващата година. "В сравнение с 2010 през 2011 година за болниците ще има 400 млн. лева допълнително“, каза Дянков. Обещанието на Дянков за още пари и по-бързо изплащане на дължимото идва само ден, след като вече бившият министър Анна-Мария Борисова се обяви за негов заложник.

Новият министър не се чувства “жертвен агнец“

Дянков представи бъдещия здравен министър с обяснението, че през последните дни двамата са дискутирали много, така че Константинов влизал "с летящ старт в министерството“. Константинов обаче отхвърли това определение и заяви, че най-голямото му желание е да се подобри здравеопазването.

Очаква се кандидатурата му за министър да бъде гласувана в Народното събрание през следващата седмица. Така по време на предстоящия вот на недоверие Константинов ще трябва да защитава досегашната политика на правителството. Попитан как ще се справи с това, той заяви: “Все пак някой трябва да свърши тази работа“ и допълни, че не се чувства като “жертвен агнец”, защото “на този пост никой не го хващат от улицата и да го довеждат насила”.

Кандидат-министърът заяви, че не е поставял никакви условия за поемането на поста и обеща в най-скоро време да представи виждането си за реформа и екипа си. “Никакви условия не съм поставял, просто съм искал да имам свободата на действие по отношение на реформата”, каза той.

Константинов: Правителството трябва да гледа в една посока за реформите

Преди ден, потърсен от Mediapool за коментар на приетата оставка на Ана-Мария Борисова, Константинов заяви, че тя не решава неотложните финансови проблеми на здравеопазването, но в перспектива дава възможност министерството да се оглави от човек, който се ползва с повече доверие. Според него от самото начало Борисова не е успяла да “влезе в сърцата на лекарите, на обществото като цяло и на политиците“.

Според Константинов има гаф с изтичането на концепцията, предвиждаща реграментиране на доплащането, която натежа в полза отстраняването на Борисова. “Гаф има, защото иначе добрата идея да се сложи ред в доплащането, изтече в суров и недодялан вариант, който позволи да се направят интерпретации, че трябва да се плаща с 20% повече неясно защо“, коментира той. Според него, ако концепцията беше по-добре премислена и представена, това е нямало да се случи. “Сега който и да заговори за доплащане под някаква форма, идеята вече е компрометирана“, каза той.

Според него като цяло има проблем с екипността в правителството. “Самият факт, че си отиват двама здравни министри говори за това. Проблемите не могат да се решат от един министър, бил той красавец, факир или какъвто ще да е. Трябва да се гледа в една посока по отношение на реформите от цялото правителство“, смята Константинов.

В свой анализ във в. “Сега“ от юни месец, Константинов застъпва тезата, че държавата ни е твърде бедна за сегашното здравеопазване.

Синята коалиция няма да го подкрепи в аванс

Този път подкрепящата управляващите Синя коалиция няма да даде в "аванс“ подкрепа на кандидата за здравен министър Стефан Константинов. Депутатът Ваньо Шарков коментира пред репортери в кулоарите на НС, че от коалицията искат "ясно поети публично пред обществото ангажименти, че ще бъде представена програма за действия с конкретни срокове и отговорности“.

Шарков допълни, че сините настояват бъдещото ръководство на здравното министерство да се ангажира, че разплащането с лечебните заведения за болнична помощ ще бъде възстановено.

"Тази глупост лекарите да получават заплатите си за юни и юли през октомври повече не трябва да се повтаря", заяви депутатът.

Сините настояват и за ясен ангажимент лекарствената политика в страната да бъде оправена и да няма повече случаи като протести на онкоболни и други болни.

Ако не получим отговора пред обществото на тези въпроси, които поставяме, не можем да дадем никаква подкрепа, заключи Шарков.

Опозицията подозира флирт между властта и БЛС

Представителите на опозицията от ДПС и БСП, които в петък внасят вот на недоверие към кабинета заради кризата в здравеопазването, пък допуснаха, че може да има връзка между номинацията на новия министър на здравеопазването и планираните протести на лекари.

"Поредният министър на здравеопазването идва от средите на Българския лекарски съюз и в ситуация, когато организацията е обявила дата за протести на лекарите, според нас има скрита цел, която е насочена да омаловажи и да смекчи този протест“, коментира пред репортери д- р Хасан Адемов от ДПС.

Според него може да има "задкулисни преговори между управляващите и БЛС, които да дадат възможност да се намали ентусиазмът на лекарите да протестират“.

Адемов смята, че лекарския протест няма как да бъде отменен при положение, че решението за тях е взето от събора на БЛС.

"Без корекции на политиката и ясна програма как трябва да изглежда здравната реформа и без подкрепа в политическите сили и съсловните организации, няма как министърът да успее“, каза още Адемов.

Зам.-шефът на ПГ на левицата Ангел Найденов пък определи предложената кандидатура за нов здравен министър като "елементарен опит за флирт с Българския лекарски съюз".

"Очевидно целта е, от една страна, да се намали политическото напрежение, което се създава с решението ни за внасяне на вот на недоверие за провала на правителството в здравеопазването и, от друга страна, да се отнемат аргументи за протеста на лекарите, който е по решение на събора на БЛС“, допълни Найденов.

Не всички в левицата обаче са негативно настроени към Константинов. Неговата съученичка от гимназията Мая Манолова, смята, че е “готин“, а според кулоарна информация той е неин лекар.

Споделяне

Още по темата

Още от България