Зейнала яма на бул. "Черни връх" почти погълна паркирани коли

Причината не била в строежа на метрото, а в стар канал, заявиха от Столичната община

Истинска пропаст се оформи на тротоара на бул. "Черни връх" в София в четвъртък около 7 часа сутринта и паркиралите там автомобили на косъм се разминаха от поглъщане, а само бяха пропаднали някои колелата им.

Няма пострадали при инцидента, станал близо до завод "Витоша", съобщиха от общината и допълниха, че участъкът е изолиран и вече се работи по възстановяване на настилката.

Според една от версиите до пропукването се е стигнало заради засегнати при строежа на метрото в региона стари топлофикационни тунели.

"Има слягане с дълбочина около 3 метра и с размери 7 метра на 8.5 метра. То е извън булеварда – в градинката и в подхода към магазин на "Лидл". Това е извън трафика, но ние сме заградили 2.5 метра от платното с оглед по-голяма безопасност на трафика", обясни  пред БНР Иван Илиев, ръководител на обекта, изпълняван от фирма-изпълнител в участъка "Джеймс Баучер" - "Хладилника" по линията на метрото.

В участъка преди години са изградени комуникации и преминава топлофикационен тунел и шахти за оптика, уточни той. Създадена е временна организация на движението. "В момента се работи по укрепване на това пропадане. Градският транспорт преминава нормално", поясни Илиев.

До седмица ще бъде възстановено платното и частта от тротоара. Движението в дясната лента на "Черни връх" е стеснено, за да се избегнат инциденти. Направена е организация за преминаването на пешеходци до възстановяване на тротоара, заявиха от софийското кметство.

Геодезисти изследват и останалото трасе за подобни хлътвания.  На мястото на пропадането има екипи и на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и "Софийска вода".

Инцидентът няма връзка със строителството на метрото, твърдят от общината. Тяхна проверка установила, че "стар канал, който не се използва от години, е причина за образувалата се каверна", казва арх. Влади Калинов, директор на "Контрол по строителството“, цитиран от Столичната община.

Издадено е и предписание на строителите да изолират съоръжението. Фирма "Софийска вода” е ангажирана с предприемането на конкретни мерки по съоръжението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?