Земеделието готви стимули фермери да правят кладенци за напояване

Земеделието готви стимули фермери да правят кладенци за напояване

Министерство на земеделието готви стимули фермерите да ползват собствени източници за напояване, каквито са кладенците. Това стана ясно в четвъртък, когато земеделският министър Десислава Танева обяви, че ведомството ѝ е изпратило до Министерство на околната среда и водите промени в Закона за водите в тази посока. Новината дойде от проведен онлайн консултативен съвет по зеленчукопроизводство и овощарство.

С предложението се дава възможност на регистрираните земеделски стопани да имат право на безвъзмездно водовземане до 50 куб.м на денонощие за земеделски цели.

Предложените количества били съобразени със средните норми за напояване на полски култури, трайни насаждения и етерично маслени култури. Освобождаването от такса пък ще даде възможност на стопаните да инвестират в модернизацията и изграждането на съоръжения за водовземане и напояване.

Предлага се и увеличение на обема на водата за напояване, за която ще важи уведомителен, вместо разрешителен режим, като предстои прецизирането. Ще се разшири и обхватът на лицата, за които това е валидно. Към момента само физически лица – собственици или ползватели на недвижим имот в границите на населените места имат право на безвъзмездно водовземане.

"Промените целят да се стимулират земеделските производители към оптимално и пълно използване на други източници за напояване извън съществуващите в момента. В него се предвижда облекчаване на административните процедури и разширяване използването на подземни и повърхностни води за напояване и други земеделски нужди", посочиха още от ведомството на Десислава Танева.

По принцип за напояване земеделските производители ползват язовири, които са към държавната фирма "Напоителни системи". Още в предходните мандати на кабинета "Борисов" част от тръбите за напояване бяха нарязани за скрап с мотив, че са амортизирани. В момента, заради сушата, се обмисля язовири за напояване да се ползват за напояване след като преди това водата от тях премине през пречиствателна станция. Наскоро министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро заяви, че двата язовира "Порой" и "Ахелой", които в момента са за напояване към Министерство на земеделието, ще им се изградят деривации и с тяхната вода ще се осигури вода за бургазлии. Поводът е ниското ниво на язовир "Камчия", което заплашва да остави за следващото лято Варна и Бургас без питейна вода.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес