Земеделският фонд е спечелил 11 дела за санкции срещу субсидирани къщи за гости

Десислава Танева, сн. БГНЕС

От разглеждани в съда 71 дела по жалби срещу Държавен фонд "Земеделие" за наложени санкции по проекти за субсидирани къщи за гости, 11 са приключили в полза на фонда, съобщи земеделският министър Десислава Танева по време на петъчния парламентарен контрол. В седем от случаите са спечелили бенефициентите на Програмата за развитие на селските райони, а 53 дела още не са приключили.

Танева обяви още, че очаква до края на идната седмица да бъдат представени официално резултатите от последната проверка на близо 290 къщи за гости, получили безвъзмездна помощ от еврофонодвете и все още в период на контрол.

Инспекцията започна след като стана ясно, че редица политици са свързани с получили еврофинансиране къщи за гости, които обаче не работят като такива, а се ползват за лични нужди. Заради скандал с такава къща оставка подаде зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, тъй като се оказа, че гледачката на децата му е вдигнала такава къща, а той а ползва. Срещу двамата бяха повдигнати обвинения.

От думите на агроминистъра в пленарна зала сега стана ясно, че не се очакват драстични разкрития от приключилата проверка.

В някои от случаите било открито, че не са достигнали 100 процента от заложените в бизнесплановете им приходи, други но други пък ги преизпълнили. Танева даде пример с къщи за гости в Златоград, които нямали до края на годината свободни места за нощувки.

За онези от проектите, които обаче не са изпълнили бизнесплановете си под 50 процента, ще има съставени актове.

Танева обаче коментира, че тези къщи работят по предназначение и призова да не се заклеймяват бизнес операторите, когато те работят и изпълняват целите на подпомагането - създаване на заетост в селските райони.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес