Земеделският министър: Няма тенденции за поскъпване на хляба

Няма признаци и тенденции за поскъпване на хляба, заяви в сряда министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който определи като "спекула" твърденията, че цената на хляба ще скочи с 30 или 50 процента.

Нека да е ясно, ако някой се опитва да спекулира с хляба, с насъщния, няма да се получи, каза той пред журналисти в Сатовча, където се срещна с тютюнопроизводители и с областните структури на министерството си.

Найденов каза, че в четвъртък ще се среща с представители на Асоциацията на зърнопроизводителите за обмен на информация.

Има достатъчно пшеница, качеството ѝ е задоволително, добро, така че признаци и тенденции за повишаване на цената на хляба или, както се пише, че ще скочи с 30, 50 или не знам колко процента, това всичкото е спекула, коментира министърът, който обаче добави, че не вярва това да е организирано.

По-скоро са спорадични прояви на определени представители на бранша и се надявам, че те наистина ще проявят разум, защото, ако тръгнем по тази плоскост, то ще се обърне срещу тях, предупреди той. Много бързо пазарът ще реагира, нека да е ясно, че не само в България се произвежда пшеница, каза министър Найденов.

Наблюдаваме нещата и ги знаем не по-зле от тях. Нека да бъдат внимателни, допълни той.

Министърът не приема драматичните изказвания, започнали с това, че има наводнения. "Пшеницата се брои като влезе в хамбара, а не като е на полето. Преброихме я - добре е. Видяха, че не мина номерът с наводненията, почнаха сега със световните борси, но на световните борси и нефтът поскъпна, движение има. Възможно е и тук да има движение, но аз съм го казвал - 25 стотинки приблизителна цена за хлебната пшеница, 50 стотинки по две - лев за килограм хляб. И ако има движение от тази цена, тя трябва да е в рамките на стотинки, но броящи се на едната ръка", каза министър Найденов.

Той изтъкна, че не бива да бъдат плашени хората и да се прави кампания с цели страници във вестниците и със специални предавания в електронните медии. По думите му това се пробва всяка година, а номерът е, ако мине.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?