Жалби бавят жп търгове за 1.6 млрд. лева

Жалби бавят жп търгове за 1.6 млрд. лева

Жалби бавят двете най-големи обществени поръчки в железопътния сектор за около 1.6 млрд. лв. с ДДС.

Така се проваля отваряне на оферти на търга за над 1 млрд. лева без ДДС за жп линията Елин Пелин – Костенец, което беше насрочено за 6 октомври, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) в отговор на запитване на Mediapool.

Най-голямата обществената поръчка в железопътния сектор беше обявена в началото на юли.

Месец по-късно срещу нея е подадена жалба от "Инженеринг Груп 04", с която се иска спиране на поръчката. Според компанията срокът за подаването на офертите е твърде кратък и има завишени изисквания към кандидатите. Посочено е, че през последните 25-30 години в България не са се строили тунели с дължина 5000 м, каквото изискване е поставено от възложителя – Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Причината за завишеното изискване е, че в този участък трябва да се изгради 14-километров тунел, който ще е най-дългият у нас.

Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата на "Инженеринг Груп 04" за спиране на процедурата, но сега се чака решението на Върховния административен съд.

Собственик на компанията е Пламен Петров Тенев, а седалището ѝ е в блок в столичния квартал "Люлин", 8-ма част. "Инженеринг Груп 04" е била част от консорциума, участвал в строителството на метрото с водещ партньор "Джи Пи Груп", за което има "витаещи съмнения" по думите на премиера Бойко Борисов, че е собственост на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев.

Другият голям железопътен търг за реконструкцията на линията Костенец – Септември за 361 млн. лева също се обжалва от "Интерпром", която индиректно също е свързана с Валентин Златев.

Компанията, която участва в строителството на столичното метро, обжалва търга заради дискриминационни и ограничителни условия и иска спиране на процедурата. Жалбата ѝ е отхвърлена от Комисията за защита на конкуренцията.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес

Как оценявате изявите на главния прокурор в Twitter?