Жълти депутати готови за нова парламентарна група

Жълти депутати готови за нова парламентарна група

Представители на т.нар. “бунтари” от парламентарната група (ПГ) на НДСВ очакват в най-скоро време, вероятно след втория тур на изборите, лидерът Симеон Сакскобургготски да поиска да напуснат. Някои дори обявиха пред Mediapool, че може и да сформират нова група, тъй като вероятно ще се отцепят около 18 души, а за нова група трябват минимум 10 народни представители. Прогнозите идват само ден, след като Сакскобургготски показа ясно, че неудобните са нежелани и могат да бъдат изключени от ПГ само за две провинения, при това с обикновено, а не както досега с квалифицирано мнозинство.

Въпреки голямата вероятност групата да се разцепи, управляващото мнозинство в парламента ще е стабилно, защото БСП и ДПС заедно имат 116 депутати, а останалите в НДСВ около трийсетина лоялни на Симеон Сакскобургготски депутати ще подкрепят коалицията.

Евентуалното отделяне на депутати от НДСВ, които се самоопределят като по-десни, може да стимулира допълнително амбициите на лидера на СДС Пламен Юруков за създаване на обща парламентарна група между неговата партия и ДСБ, като сега се инциират разговори и за приобщаване на изпадналите в немилост царисти.

Актуалното развитие на ситуацията в НДСВ показва, че Симеон окончателно е заложил на Милен Велчев и хората, които според “бунтарите” са манипулирали юнския конгрес на партията, коментираха в сряда депутати. Конгресните решения не са регистрирани от съда вече пети месец, поради което новото политическо ръководство, съставено от лоялни на лидера хора, все още не е легитимно, но реално то държи властта в партията.

Преди ден Политическият съвет на НДСВ и част от депутатите избраха Пламен Моллов за нов председател на ПГ. Помолен да коментира промените в правилника на групата, според които депутатите трябва да изпълняват безпрекословно решенията на Политическия съвет и ще могат да бъдат изключвани с обикновено мнозинство, Моллов заяви: “Ами, все пак нормално е един цар да има изненадващи решения, както го е показвал много пъти”.

Според него подчинението на решенията на партийното ръководство е “нормална практика във всички парламентарни групи”. “Нормално е политическите съвети да са по-нависоко в пирамидата на взимане на решения. Това е било винаги при нас”, коментира пред БНР Моллов.

По мнението му промените в правилника сега са “по-императивно записани, т.е., че задължително се спазва йерархията Политически съвет - Парламентарна група”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?