Жан-Клод Юнкер получи зелена светлина да започне да търси подкрепа за поста шеф на ЕК

Жан-Клод Юнкер

Номинираният от Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия бивш премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер да получи мандат за преговори по кандидатурата си. Това реши във вторник в ранния следобед председателският съвет на Европарламента, включващ сегашното му ръководство и председателите на парламентарните политически групи.

Съветът на председателите който се събра броени часове преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, поиска от тях да дадат на Юнкер ясен мандат да преговаря с останалите политически сили.

Лидерът на социалистите в европарламента Ханес Свобода коментира, че въпреки значителната загуба на мандати, Европейската народна партия (ЕНП) остава най-голямата парламентарна група, затова нейният претендент има пълното право да започне да търси мнозинство за кандидатурата си.

Според Свобода сега Жан-Клод Юнкер трябва да предложи програма за следващите 5 години с ясни приоритети за заетост по пътя на инвестиции и икономически растеж, миграционна и интеграционна политика, както и мерки срещу избягването на данъци.

Само ако тази програма отговаря на нуждите и очакванията на европейските граждани, Юнкер ще получи подкрепа от социалистите, заяви техният парламентарен лидер.

Той смята още, че няма никакви причини Европейският съвет да бави този процес и че трябва час по-скоро да даде на проевропейските сили възможност да отговорят на тревогите на избирателите.

Според предварителните планове Европейският съвет днес само ще обсъжда въпроса, а вземането на решение е предвидено за края на юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?