Камерън заплашвал с излизане от ЕС, ако Юнкер стане председател на ЕК

Дейвид Камерън

Британският премиер Дейвид Камерън е предупредил, че няма да може да гарантира оставане на страната си в Европейския съюз, ако Жан-Клод Юнкер стане председател на Европейската комисия, пише в най-новия си брой германското сп. "Шпигел", цитирано от световните агенции.

Камерън направил подобен коментар в кулоарите на неофициалната среща на върха на ЕС във вторник пред няколко европейски политици, сред които и германския канцлер Ангела Меркел, подкрепяща Юнкер.

Според източници на изданието Камерън е заявил, че назначаването на Юнкер ще дестабилизира британското правителство до такава степен, че ще се наложи планираният референдум за членството в ЕС да бъде изтеглен по-рано, което на свой ред щяло да накара още повече британци да гласуват с "не".

"Едно лице от 80-те години няма да може да реши проблемите на следващите пет години", казал британският лидер, според публикацията, цитирана от ДПА.

Говорител на Даунинг стрийт в Лондон не е пожелал да коментира пред Франс прес тази информация, нито пък позицията на британското правителство относно Юнкер.

Още по темата
Още от Европа

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?