Камерън заплашвал с излизане от ЕС, ако Юнкер стане председател на ЕК

Дейвид Камерън

Британският премиер Дейвид Камерън е предупредил, че няма да може да гарантира оставане на страната си в Европейския съюз, ако Жан-Клод Юнкер стане председател на Европейската комисия, пише в най-новия си брой германското сп. "Шпигел", цитирано от световните агенции.

Камерън направил подобен коментар в кулоарите на неофициалната среща на върха на ЕС във вторник пред няколко европейски политици, сред които и германския канцлер Ангела Меркел, подкрепяща Юнкер.

Според източници на изданието Камерън е заявил, че назначаването на Юнкер ще дестабилизира британското правителство до такава степен, че ще се наложи планираният референдум за членството в ЕС да бъде изтеглен по-рано, което на свой ред щяло да накара още повече британци да гласуват с "не".

"Едно лице от 80-те години няма да може да реши проблемите на следващите пет години", казал британският лидер, според публикацията, цитирана от ДПА.

Говорител на Даунинг стрийт в Лондон не е пожелал да коментира пред Франс прес тази информация, нито пък позицията на британското правителство относно Юнкер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?