Дейвид Камерън оповести седемте искания на Лондон за промени в договорите на ЕС

Дейвид Камерън оповести седемте искания на Лондон за промени в договорите на ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън оповести седем искания на Лондон за промени в договорите на Европейския съюз (ЕС) в статия, публикувана във вестник "Телеграф".

В статията Камерън посочва, че британците се тревожат от това, че страната им бива "засмукана в едни Съединени щати на Европа". "Това може да е нещо, което някои искат, но то не е за нас", пише премиерът.

Той подчертава, че обществената подкрепа за ЕС сред британците е "тънка като вафлена кора" и за пръв път излага списък с искания за предоговаряне на условията за членство на Обединеното кралство в ЕС.

Лондон ще настоява за по-строг контрол на "масовата миграция" в рамките на Съюза при присъединяването на нови държави членки, за гаранции, че европейските мигранти няма да злоупотребяват с британската социална система, за премахване на целта за създаване на "все по-тесен съюз", заложена в договорите на ЕС, за ограничаване на върховенството на Съда на ЕС в Люксембург над британските съдилища и за повече възможности за блокиране на еврозаконодателство в националните парламенти.

Останалите две искания се отнасят до намаляването на бюрократичните спънки пред бизнеса и за засилване на правомощията на държавите членки за сметка на тези на Брюксел.

Дейвид Камерън обаче предупреждава крайното крило в своята Консервативна партия, че договарянето на тези промени ще изисква "време и търпение".

Премиерът се обръща и към евроскептиците с призив да не подклаждат още повече напрежението във връзка с евентуалното предоговаряне на условията на британското членство в ЕС.

Той потвърждава обещанието си за провеждане на референдум за членството на Великобритания в ЕС, ако торите спечелят парламентарните избори догодина.

Позицията на Камерън се очаква да бъде подкрепена от група от 18 проевропейски настроени депутати от групата на торите, съобщава "Телеграф". Групата ще публикува в понеделник сборник с позиции, в който ще се препоръчва Великобритания да остане в ЕС, вместо да "бъде маргинализирана в покрайнините" на Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?