Повечето британци вече биха гласували за оставане в ЕС

Общественото мнение за Европа във Великобритания се е променило за последната година и половина, като повечето хора искат да останат в Европейския съюз, а не да го напуснат. Това показва социологическо проучване, цитирано от Ройтерс

Премиерът Дейвид Камерън обеща да даде на британците референдум за членството в ЕС през 2017 г., ако бъде преизбран догодина, докато се опитва да парира изборното предизвикателство от набиращата популярност Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП).

Проучването на Ипсос МОРИ показва, че 54 процента от британците ще гласуват за оставане в 28-членния блок, ако референдумът беше днес. 37 процента биха гласували за излизане.

Последният път, когато социологическата агенция зададе същия въпрос през ноември 2012 г., 48 процента казаха, че биха гласували за напускане на ЕС, а 44 процента - за оставане.

Две други проучвания от март на друга агенция, ЮГов, също показаха, че две трети ще подкрепят оставане в ЕС.

"След няколко години на враждебност към Европа след началото на кризата хората са по-склонни да останат в ЕС - въпреки че намаляването на правомощията му продължава да е по-популярно от по-нататъшната интеграция", посочи в изявление ръководителят на звеното за политически изследвания на МОРИ.

Условията на дебата за Европа се промениха от 2012 г., каза той за Ройтерс, след като Камерън предложи да опита да предоговори отношенията на Великобритания с ЕС, излагайки възможността страната да остане в блока, но при други условия.

Евроскептицизмът в Обединеното кралство обаче остава силен, като ЮКИП, която иска страната да напусне ЕС, е на път да стане първа или втора на изборите за Европейски парламент следващата седмица, сочат проучвания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа