Защо Лондон предпочита датския премиер за председател на ЕК

Хеле Торнинг-Шмит заедна с българския президент Росен Плевнелиев

Датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит е един от предпочитаните от британското правителство кандидати за поста председател на Европейската комисия, пише британският в. "Телеграф" в сряда.

Торнинг-Шмит, която е на 47 години, е омъжена за Стивън Кинок, син на британския лорд Нийл Кинок. Двойката има две деца.

Хеле Торнинг-Шмит оглавява датската умерена левоцентристка коалиция и е смятана за потенциално обединяваща фигура в Европа. Британски правителствен източник посочи, че Торнинг-Шмит е възприемана в Лондон като един от няколкото високо квалифицирани кандидати за поста, които са млади и смели и които имат желание да поведат ЕК по различен път.

Датската министър-председателка бе критикувана миналата година от международната общност, когато позира за селфи с президента на САЩ Барак Обама и с британския премиер Дейвид Камерън по време на погребението на Нелсън Мандела.

Ако Торнинг-Шмит стане председател на ЕК, това ще е голямо постижение за британската фамилия Кинок, която дълго време е имала свои представители в европейските институции. Лорд Кинок, след като се оттегли от лидерския пост на британските лейбъристи, беше европейски комисар в продължение на 10 години до 2004 г. Във Великобритания той беше критикуван за високата заплата, която получаваше в Брюксел, а после и заради му високата пенсия като бивш еврокомисар. Съпругата на лорда - Гленис пък беше европейски депутат от редиците на лейбъристите от 1994 г. до 2009 г.

Синът им Стивън е работил като сътрудник в ЕП, а дъщеря им Рейчъл е била асистент на майка си, когато тя е била евродепутат.

Датската премиерка Торнинг-Шмит се запознала със Стивън Кинок, когато и двамата учели в Европейския колеж в Белгия. Тя беше европейски депутат от 1999 г. до 2004 г., преди да оглави социалдемократите в Дания и после да стане премиер.

Източникът от британското правителство посочва, че освен датската премиерка, Лондон смята за висококвалифициран кандидат и Кристин Лагард, шефката на МВФ.

Дейвид Камерън е убеден, че ако кандидатът на ЕНП Жан-Клод Юнкер стане председател на ЕК, това ще подкопае опитите на британския премиер да убеди сънародниците си, че Великобритания трябва да остане в ЕС.

Самият Лорд Кинок обаче нарече неразумно решението на Камерън да обяви, че е против кандидатурата на Юнкер. Лордът заяви в парламента, че по този начин Камерън сам се е лишил от възможността да упражнява влияние върху този, който заема председателския пост на ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво правителство е добре да има сега?