Защо Лондон предпочита датския премиер за председател на ЕК

Хеле Торнинг-Шмит заедна с българския президент Росен Плевнелиев

Датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит е един от предпочитаните от британското правителство кандидати за поста председател на Европейската комисия, пише британският в. "Телеграф" в сряда.

Торнинг-Шмит, която е на 47 години, е омъжена за Стивън Кинок, син на британския лорд Нийл Кинок. Двойката има две деца.

Хеле Торнинг-Шмит оглавява датската умерена левоцентристка коалиция и е смятана за потенциално обединяваща фигура в Европа. Британски правителствен източник посочи, че Торнинг-Шмит е възприемана в Лондон като един от няколкото високо квалифицирани кандидати за поста, които са млади и смели и които имат желание да поведат ЕК по различен път.

Датската министър-председателка бе критикувана миналата година от международната общност, когато позира за селфи с президента на САЩ Барак Обама и с британския премиер Дейвид Камерън по време на погребението на Нелсън Мандела.

Ако Торнинг-Шмит стане председател на ЕК, това ще е голямо постижение за британската фамилия Кинок, която дълго време е имала свои представители в европейските институции. Лорд Кинок, след като се оттегли от лидерския пост на британските лейбъристи, беше европейски комисар в продължение на 10 години до 2004 г. Във Великобритания той беше критикуван за високата заплата, която получаваше в Брюксел, а после и заради му високата пенсия като бивш еврокомисар. Съпругата на лорда - Гленис пък беше европейски депутат от редиците на лейбъристите от 1994 г. до 2009 г.

Синът им Стивън е работил като сътрудник в ЕП, а дъщеря им Рейчъл е била асистент на майка си, когато тя е била евродепутат.

Датската премиерка Торнинг-Шмит се запознала със Стивън Кинок, когато и двамата учели в Европейския колеж в Белгия. Тя беше европейски депутат от 1999 г. до 2004 г., преди да оглави социалдемократите в Дания и после да стане премиер.

Източникът от британското правителство посочва, че освен датската премиерка, Лондон смята за висококвалифициран кандидат и Кристин Лагард, шефката на МВФ.

Дейвид Камерън е убеден, че ако кандидатът на ЕНП Жан-Клод Юнкер стане председател на ЕК, това ще подкопае опитите на британския премиер да убеди сънародниците си, че Великобритания трябва да остане в ЕС.

Самият Лорд Кинок обаче нарече неразумно решението на Камерън да обяви, че е против кандидатурата на Юнкер. Лордът заяви в парламента, че по този начин Камерън сам се е лишил от възможността да упражнява влияние върху този, който заема председателския пост на ЕК.

Още по темата
Още от Европа

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?