Жандармерията охранява неправомерно имот на Доган

Жандармерията охранява неправомерно имот на Доган

Министърът на вътрешните работи Румен Петков косвено призна, че жандармерията охранява в нарушение на закона комплексът на ДПС, известен  като “сараите на Доган”. Проверка на Mediapool установи, че около луксозния имот в столичния квартал Бояна дежурят униформени служители на оглавяваното от Петков ведомство. В нормативната уредба за работа на жандармерията никъде не пише, че тя охранява партийни обекти.

На въпрос защо Доган е пазен от жандармеристи, Румен Петков заяви в четвъртък, че “в България немалко хора са охранявани и за всички от тях има сериозни мотиви”.

Той не посочи какви са мотивите.

Министърът обяви също така, че охраната не е в нарушение на закона. Запитан на какви нормативни основания все пак става това, след като в правилника за работа на Главна дирекция “Жандармерия” пише, че тя охранява стратегически обекти, министърът бе лаконичен и ясен: “Много е хубаво, че се следи внимателно нормативната уредба на базата, на която е организирана работата на службите в МВР, в това число и на първо място на жандармерията”.

Министърът не отговори на въпроса дали имотът на ДПС има ли статут на стратегически обект.  

“Не само МВР взима решение за охраната на определен политик или държавник”, добави Петков.

Освен жандармерия, за сигурността на обекта се грижат и цивилни охранители. Той е пазен и от гардове на НСО, тъй като преди време от МВР сигнализираха за отправени заплахи срещу лидера на ДПС Ахмед Доган.

През януари министър Петков се засили да маха шефа на жандармерията Живко Живков по сигнали за нарушения, включително за нерегламентирана охранителна дейност, осъществявана от служители на дирекцията. Тъй като прокуратурата не откри в представения от инспектората на МВР доклад достатъчни доказателства, срещу Живков не бе образувано досъдебно производство и той остана на работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България