Жената на Божков остава в ареста за постоянно

Елена Динева, Снимка: БГНЕС

Жената на Васил Божков Елена Динева остава в ареста за постоянно. Това реши в четвъртък апелативният спецсъд.

Динева бе задържана десетина дни по-рано и остана под стража за 72 часа. След това бе освободена от първоинстанционния спецсъд срещу рекордната гаранция от 1,5 млн. лв. Апелативните съдии обаче прецениха, че тя трябва да остане в ареста. Решението им е окончателно.

Опасна е, знае много

Преди да бъде прочетено съдебното решение прокурорът по делото Тихомир Стоев определи Динева като опасна. Той обясни, че тя би могла да заличи доказателства по делото. Била опасна и с това, че е запозната с абсолютно цялата информация около делото.

Самата Динева твърди точно обратното. На два пъти пред съда тя заяви, че никога не се е занимавала с хазарт, въпреки че се води управляващ на такива дружества, и че не познава нито един човек от едноименната държавна комисия. Тя твърди, че е била в управлението на две фондации на Божков – "Тракия" и "Колекция българско изкуство" и се е занимавала с организиране на събития.

Един свидетел преди малко дойде

Основният свидетел срещу Божков и негов дългогодишен бизнеспартньор Цветомир Найденов е бил разпитван за пореден път часове преди съдът да гледа мярката на Динева, стана ясно по време не делото.

Прокурор Стоев представи разпита му пред съдия Георги Ушев с обяснението, че в него се съдържали данни, които подкрепят обвинението срещу Динева.

Престъпна група

Динева има само едно обвинение – за участие в ръководена от Божков организирана престъпна група. Засега прокуратурата не дава повече подробности какво точно е правила тя.

Самият Божков има общо 11 обвинения. Прокуратурата разследва неплащане на над 500 млн. лв. от хазартни такси. Срещу бизнесмена има и второ дело, по което се подозират убийства и изнасилвания.

Главният го каза

Прокуратурата не се опитва да репресира Динева, а само да обезпечи събирането на доказателства и предстоящия процес, обясни Стоев. Той подчерта, че в случая ставало дума за хора с много големи възможности, не като на наркогрупа от "Люлин" например.

"Главният прокурор каза, че няма недосегаеми в тая държава. Всички ще си получат това, което заслужават", заяви Стоев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?