Жената на Лозан Панов с жилище от "Артекс" за 225 евро/кв.м

Жената на Лозан Панов с жилище от "Артекс" за 225 евро/кв.м

Съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – Елисавета, също е купила изключително изгодно апартамент в София от нашумялата в последната седмица компания за луксозни имоти "Артекс".

От справка в Имотния регистър става ясно, че на 10 април 2013 г. "Артекс Инженеринг" продава на "Ганева 2000" ЕООД апартамент от 172 кв.м. и два гаража от по 19.5 и 19.7 кв. м, в кооперация на ул. "Елемаг" № 32 в елитния столичен квартал "Изгрев". За тях тя е платила общо 93 004.50 лв., което прави по 225 евро/ кв.м. Фирмата "Ганева 2000" е собственост на Елисавета Панова, съпруга на шефа на ВКС, който през последните години е обект на проверки от страна на НАП. Новината първи съобщи изданието "Правен свят", което се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Сделката е станала около две години преди Елисавета Ганева да се омъжи за Лозан Панов през февруари 2015 г. Техни кумове са собствениците на "Артекс" Весела и Пламен Мирянови.

Пред "Капитал" Елисавета Панова твърди, че към момента на сключване на договора и изграждането на сградата тя не е имала отношения с Лозан Панов. Заявява още, че тя му е наложила кумовете, с които развила приятелски отношения покрай строежа на сградата.

Елисавета Панова обяснява, че купила имота на зелено и по тази причина цената е толкова изгодна. Според нейните обяснения пред "Капитал" фирмата ѝ "Ганева 2000" сключва договор с "Артекс" да построи и продаде в завършен вид жилището и двата гаража за общата сума от 81 000 евро, които са платени на две вноски - 53.4 хил. евро първоначално и 26.5 хил. евро при въвеждане на сградата в експлоатация. Това прави 382 евро/кв. м. Към тази цена трябва да се прибавят още 25 хил. евро, които са платени на "Артекс" за довършителни работи, посочва Панова.

Въпреки тези нейни обяснения сделката за апартамента ѝ е на значително по-ниска цена от тези, сключени по същото време и в същата сграда. Справка в имотния регистър за същата сграда показва, че в края на 2013 г. апартамент със същата квадратура, но на горния етаж и на един гараж към него е бил продаден на цена от 642 евро/кв.м, ако се съди по декларирания материален интерес пред Агенцията по вписванията. Сходна - 600 евро/кв. м е и цената на друг апартамент (отново на по-горен етаж и отново продаден в края на 2013 г.) в сградата. В края на 2014 г. фирма купува апартамент от 134 кв.м и гараж от 29 кв.м в същата сграда, като цената вече е 1454 евро/кв.м, пише "Капитал".

Елисавета Панова: Всички сделки са проверявани многократно от НАП

Пред "Капитал" Елисавета Панова обясни, че по-изгодната цена, която е получила, се дължи на по-голямата първоначална вноска, която е направила. Съпругата на председателя на ВКС коментира, че към 2013 г. фирмата ѝ, през която минава част от дейността на издавания от нея немскоезичен вестник "Виртшафстблат", е имала над половин милион натрупана и неразпределена печалба.

Тя не отрича, че е в приятелски отношения със собствениците на "Артекс", но съпругът ѝ няма нищо общо с това. "Лозан Панов се запозна със семейство Мирянови две седмици преди да сключим брак, а изборът да станат наши кумове беше мой - заради всичко, което бях преживяла с тях в личен план, преди да се появи в живота ми Лозан Панов", коментира Елисавета Панова

"Излиза, че "Джи Пи груп" са читави, а една от малкото фирми, която строи качествено, е напълно демонизирана. Големият журналистически въпрос за мен е какво прави "добрата" бизнес среда от фирмите в България, понеже съм свидетел на това защо бягат немските?", казва още Панова.

Тя разказва, че живее в жилището от януари 2018 г., което лесно може да се установи от сметките за режийни. Плаща наем от 985 лв. на месец на фирмата си - обстоятелство, което било проверявано от НАП. Ползва две трети от апартамента, тъй като останалата част е незавършена.

"С голяма изненада обаче установих по средата на 2018 г., че може да се ползва и безвъзмездно от декларацията на финансовия министър Горанов и от още една на друга личност, която управлява държавни средства в лицето на Стоян Мавродиев, но продължих да издавам фактури и да реализирам несъществуващи приходи на дружеството, чийто собственик съм 100%, защото в държавата на Горанов и Мавродиев за тях важат специални правила", коментира Панова.

Елисавета Панова припомня, че през последните две години заедно с Лозан Панов са обект на непрестанни и прецизни проверки и ревизии от страна на контролните институции. "Междувпрочем НАП много щателно провери домакинствата и на Лозан и моето за периода, в който дори не сме партньори, така че доказателства бол, ако някой ги търси. За отдаденото под наем семейно жилище декларирам получената сума и плащам също данъци за разлика от някои достопочтени управленци", казва още Панова.

Между "Осмели се да поискаш всичко" и финото чувство за мярка

Апартаментът на Панови е на шестия етаж в луксозната бутикова сграда "Елемаг Дипломат" на едноименната улица. За високия ценови клас на имота говори и фактът, че жилищната кооперация е отличена в Националния конкурс "Сграда на годината" 2014 г. с грамота, припомня "Правен свят".

"Името на сградата напомня нещо специфично за мястото, предпочетено от посолства, като това на Германия, Русия, Япония, Аржентина. Престижът на района се дължи и на взискателните клиенти", изтъкват предимствата на имота от строителната компания.

Подобно на сградата на Цветанов "Летера", който е с "мощна енергийна защита на псалм 91" по думите на арх. Мирянова, блокът на семейството на председателя на ВКС има собствено лого под формата на лотос и собствено мото - "Осмели се да поискаш всичко".

"Емблематичната визия на "Елемаг Дипломат" няма за цел да шокира и доминира. Тя излъчва класата на архитектурата, вземаща за отправна точка потребностите на човека и града, изразяваща стил и фино чувство за мярка" – така се представя сградата в рекламен материал.

Апартаментът на Панови се състои от дневна с трапезария, разположени на площ колкото една боксониера - 41 кв.м., плюс кухненски бокс, две спални от по 20 кв.м., един кабинет, две бани, два санитарни възела, мокро помещение и две тераси, посочва "Правен свят".

Председателят на ВСК Лозан Панов подаде декларация за имотите и доходите си само пред Висшия съдебен съвет, но не и пред Сметната палата. Заради това беше глобен с 1000 лв., като санкцията беше потвърдена окончателно от Административният съд в София-град.

Семейство Панови е подложено и на пълна данъчна ревизия от страна на НАП. Към момента няма официална информация от данъчните как е приключила проверката.

Има ли конфликт на интереси?

Правен свят твърди, че евентуален мотив за изгодната цена може да се търси и в ролята, която Панов е имал като съдия във Върховния административен съд през 2013 г., когато сделката е реализирана и особено в един предходен период от неговото кариерно израстване на магистрат. В периода 2007 - 2012 г. настоящият ръководител на ВКС е бил председател на Административния съд София-град.

Проектите на инвестиционната компания "Артекс" изцяло са на територията на Столична община. Така се оказва, че в един момент голяма част от издадени предписания, забрани, наказания и други актове на местната или на централната администрация, свързани с целия цикъл от проекта, през издаването на разрешения, изпълнение и така до завършването на даден обект в столицата са подлежали на съдебен контрол именно пред инстанцията, която в продължение на пет години е била ръководена от Лозан Панов, пише "Правен свят".

Съпругата на Панов твърди, че към този момент не е имала нищо общо с него.

Справка на "Капитал" показа, че Лозан Панов не се е произнасял по дела, по които компанията "Артекс" е била страна, докато той е бил съдия в Административния съд.

И още един апартамент на метри от "Витошка" за 1100 евро/кв.м

Фирмата на Елисавета Панова "Ганева 2000" купува и още един апартамент в центъра на София на метри от Съдебната палата и бул. "Витоша", показва справка в Имотния регистър.

Жилището от 56 кв. м се намира в стара реновирана кооперация на ул. "Иван Денкоглу" 24. То е купено на 22 юни 2016 г., като материалният интерес по сделката е 121 261.46 лв. Това прави цена от 1110 евро/кв.м.

За сравнение цените в този район в зависимост от състоянието на сградата са се оферирали между 1500 до 2500 евро/кв.м, показва справка в сайтове на агенции за имоти.

Споделяне

Още по темата

Още от България