Жертвите на стрелбата в София станаха четири

Починаха стрелецът и една от тежко ранените жени

Жертвите на стрелбата в София станаха четири

Жертвите на стрелбата в столичния квартал "Димитър Миленков" станаха четири във вторник. Почина мъжът, който уби двама души и рани тежко други двама, а накрая се простреля. Почина и простреляната от него жена на 56 години.

67-годишният мъж бе в критично състояние, след като се простреля в главата. До трагедията се стигна след междусъседски скандал. Убиецът се вбесил на роми, че запалили автомобилна гума на Сирни Заговезни и опушили квартала. Очевидци разказаха, че дори се заканил с убийство.

Ден по-късно, в понеделник, Иван Калмуков нахлул в двора на съседите си с незаконен пистолет и открил огън, убивайки на място 26-годишен мъж и ранявайки още трима - две жени на 28 и 56 години и 22-годишен мъж.

По-късно 28-годишната жена почина в "Пирогов" от раните си. Цяла нощ в квартала имаше засилено полицейско присъствие заради множеството закани от страна на роми, че ще отмъщават със смърт. Такива намерения те споделяха и пред телевизионните камери в понеделник вечерта.

По-късно във вторник от Министерството на отбраната опровергаха първоначалната информация, разпространена в медиите, че стрелецът Калмуков е бивш военен. От МВР пък добавиха, че той имал множество регистрации за дребни престъпления.

 

Информация за поредната подобна трагедия от началото на годината у нас бе съобщена и от ББС. Стрелбата се е случила в населено предимно с роми предградие на столицата София, мотивът е неясен, обяви във вторник британската медия, уточнявайки, че българското ромско малцинство, на брой около 700 000 души, често е обект на посегателства и дискриминация.

Инцидентът в ромската махала край гара Искър е третатата подобна кървава трагедия т.г., след като в началото на януари 5-членно семейство бе намерено мъртво в столичния кв. "Гоце Делчев". Разследващите установиха, че става въпрос за семейна драма, провокирана от психическот заболяване на един от синовете.

Няколко дни по-късно военен застреля съпругата си и двамата си малки сина, след което се самоуби. Основната версия на прокуратурата за трагедията бяха множеството сериозни дългове на семейството към различни банки. Бащата бе военослужещ в базата "Граф Игнатиево".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?