Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Жертвоприношения по български

2 коментара
Жертвоприношения по български

Държането под арест на екс-министъра Нено Димов е всъщност форма на жертвоприношение, което цели да успокои духовете и да уталожи желанието за възмездие. Прокуратурата е в правото си да търси наказателна вина по казуса "Перник", но не е ясно защо един човек трябва да прекарва дните си в затвора, докато тя върши тази работа. Има други мерки - подписка, гаранция и т.н., които биха били достатъчно обезпечение за извършването на необходимите следствени действия. Специализираният съд обаче е преценил друго, макар че основанията за неговото решение остават неразбираеми. Нито е вероятно Димов да извърши ново престъпление, нито пък може да повлияе на следствието, тъй като вече беше отстранен от поста си. В крайна сметка става дума за член на обществото, в чиято биография няма нищо, което да предполага такава строга мярка за неотклонение.

Сложен казус

Още повече, че казусът "Нено Димов" е доста сложен. Той е обвинен в умишлена безстопанственост за това, че е давал разрешение за промишлено ползване на води от язовир "Студена", макар да е имал информация за критичното намаляване на нивото му. Да, това със сигурност е сериозна политическа и управленска грешка. Както виждаме, да оставиш голям град без питейна вода е и предпоставка за политическа криза. Но политическата отговорност е по принцип колективна - тя се споделя не само от министъра, но и от целия кабинет и парламентарното мнозинство, което го подкрепя.

В кабинета "Борисов 3" Нено Димов стана символ на една особена политика по отношение на околната среда - политика, която даваше приоритет на бизнес интересите. В почти всички случаи министърът заставаше именно на страната на бизнеса (справка: "Банско"). Точно тази политика катастрофира в Перник и в други градове, защото се оказва, че правителството е трябвало да бъде загрижено повече за опазването на водните и питейни ресурси, отколкото за интересите на индустрията и на множеството частни ВЕЦ-ове. Но политическата отговорност за този провал не може да се ограничи до Нено Димов. Тя засяга и премиера, и правителството, и управляващото мнозинство.

Наказателната отговорност е нещо различно. Тя е индивидуална и не се носи за провеждане на определена политика, а за конкретни нарушения на закона. И докато политическата отговорност се поема чрез оставки, демократични процедури и избори, наказателната се търси от органите на съдебната власт. По закон (чл. 62 (1) от Закона за водите) Нено Димов е бил длъжен да вземе предвид следните обстоятелства и фактори, когато е давал разрешение за водоползване:

"1. предвижданията на влезлите в сила планове за управление на речните басейни;

2. съвместимостта с обществените интереси и придобити права, в това число нуждите на населението от района на водовземането;

3. съответствието с изискванията за опазване на околната среда, регламентирани от международни договори и вътрешното законодателство;

4. възможността за съвместно използване на съществуващите и предвижданите за изграждане съоръжения за исканото водовземане и/или ползване;

5. наличните водни ресурси по количество и качество;

6. съответствието на заявеното водно количество с целите на водовземането;

7. наличието на други възможности за задоволяване на искането за водовземане и/или ползване".

Този списък показва, че разрешението се дава на базата на комплексна оценка на обществения интерес, като един от елементите на този интерес е "нуждите на населението от района на водовземането". Очевидно преценката на министър Ненов е била погрешна, очевидно е подценил нуждите на населението, но значи ли това, че неговата преценка представлява нарушение на цитирания чл. 62? В крайна сметка в една демокрация определянето на точния баланс на обществените интереси е политически проблем, който трябва да се решава от демократично избрани, а не магистратски органи. Това е базов конституционен принцип на разделението на властите.

Нещо повече: нека си представим за момент, че Нено Димов беше спрял водата за "Стомана" и беше оставил хора без работа. Щеше ли и тогава да носи отговорност за умишлена безстопанственост, но този път за щети, причинени на осигурителната система и събирането на данъци например? Ако всяка управленска грешка я трансформираме в наказателна вина, то тогава при трудни решения, при които се прави сложен баланс на интереси, каквото и да направи даден управник, все ще нанесе някаква щета. А тя може да стане основание за обвинение в "умишлена безстопанственост". Което вече е очевиден абсурд.

Ситуацията се усложнява и от едно принципно изискване на Закона за водите. Според член 2а, "определяне на правото на всеки гражданин на достъп до вода за питейно-битови цели като основна жизнена потребност е приоритет на държавната политика и на политиката, осъществявана от органите на местно самоуправление". Този член трябва да е обица на ухото на всеки министър на околната среда, който би следвало да приоритизира "основните жизнени потребности" на населението при оценката на обществените интереси.

Рецидив на примитивизма

В крайна сметка съдът ще прецени дали в казуса "Перник" е имало конкретно нарушение на закона, което да стане основание за понасяне на наказателна отговорност. Но този казус повдига важни проблеми, стигащи до конституционни принципи като разделението на властите и съотношението между политическа и наказателна отговорност. И докато тези важни проблеми преминават през различните инстанции на съдебната система, не е редно един човек да стои затворен - като един вид жертвоприношение, целящо да успокои общественото напрежение.

За съжаление случаят "Нено Димов" не е единственият, при който обществото ни се свлича до примитивизма на наказателните жертвоприношения. Компютърният специалист Иван Тодоров, обвинен за другото голямо "изтичане" - този път не на вода, а на данни от НАП, отново беше оставен в ареста - със странните обяснения, че поради интелектуалните му способности и компютърните му умения опасността не била отпаднала. С право тази аргументация възбуди множество критики.

Тези два случая (и не само те) демонстрират, че специализираният съд рискува да се превърне в гумен печат на исканията на прокуратурата. Или пък просто е твърде подвластен на обществени искания за "възмездие" на всяка цена. Само че една правова държава трябва да се води от закона и да уважава индивидуалните права. Жертвоприношенията и търсенето на "възмездие" въпреки закона са просто рецидив на примитивизма.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. lindentown
    #2

    Изключително аргументиран текст на Даниел Смилов. Случаят с Димов е поредното доказателтво, че Специализираният съд и Специализираният апелативен съд са се превърнали в придатък на прокуратурата за упряжняване на репресивни функции. Така, както предупреждаваха мнозина, когато беше решено създаването на тези специализирани звена в прокуратурата и съда. Те са органи за репресия. Надявам се случая да се реши във Върховния касационен съд, Специализираният съд е просто Пеевщина....

  2. Dr. Web Browsing
    #1

    Вярна е констатацията ви, г-н Смилов, държавата България има проблеми с рецидивите на примитивизма. Факт. Една част от тях са унаследени от близките и по-далечни тоталитарни наши времена, друга са с по-скорошна дата, като проблемите с "течовете", като вода и лични данни (т.е. персонални) за даден човек например. А като стана въпрос за течове, човек не може да не си помисли и за така нареченото "изтичането на мозъци" например, но за тях по принцип не се "шуми" много.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.