Властта в Перник преди изборите: Как така ще има режим?!

Показания пред прокуратурата сочат, че нито местните, нито централните институции са се задействали

Язовир "Студена", снимка: Mediapool

Няколко седмици преди изборите бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов е бил привикан на неофициална среща в областната управа. Там представители на местната власт го попитали дали си представя какво ще се случи, ако се въведе режим на водата. Бившата областна управителка Ирена Соколова и тогавашният зам.-кмет на града Владислав Караилиев ( идвамата от ГЕРБ) били недоволни, че Витанов е поискал да се въведе режим.

Това заявява бившият шеф на ВиК-дружеството в разпита си пред спецпрокуратурата. Протоколите бяха пуснати публично от държавното обвинение с аргумента, че към темата има засилен обществен интерес. Освен разпитът на Витанов, бе публикуван и този на шефката на дирекция "Управление на водите" в МОСВ Илияна Тодорова.

Ти какво си мислиш?

Пред прокурорите Витанов заявява, че е поискал въвеждане на режим през октомври, когато в язовира е имало около 8 млн. кубични метра вода. Преди това, през април, имал неофициален разговор с бившия кмет на града Вяра Церовска от ГЕРБ. След него била издадена заповед, с която се забранявало ползването на вода за други, освен за питейни нужди. Контролът по изпълнението ѝ бил възложен на секретаря на кметството. По това време в яз. "Студена" имало около 12 млн. кубични метра и според Витанов не се налагало въвеждането на режим. През октомври обаче ситуацията била различна. Тогава шефът на ВиК изпратил три писма – до областния управител Соколова, до кмета Церовска и до общинския съвет. Отговор не получил отникъде.

"Може би седмица след изпращането на писмото бяха извикан на среща в областната администрация при г-жа Ирена Соколова на неофициална среща, на която присъства и Владислав Караилиев – зам.-кмет на общината и служителите във ВиК асоциацията на област Перник. На този разговор те изразиха учудване и недоволство от тези писма, попитаха ме какво означава това, попитаха дали си представям какво ще последва и изразиха несъгласие относно предложения в писмото режим на захранваните от яз. "Студена" населени места", казва Витанов.

Няколко седмици по-късно, вече при налични около 5 млн. кубични метра, режим все пак бе въведен. По това време обаче ГЕРБ окончателно бяха загубили изборите и кмет беше настоящият – Станислав Владимиров, подкерпен от БСП.

Бившият областен управител Соколова се раздели с поста си по настояване на премиера Бойко Борисов след началото на водната криза. Тя бе разпитвана само като свидетел. За Караилиев няма информация дори да е бил викан на разпит.

Едва през септември

Единственият обвиняем за водната криза към момента – министърът в оставка Нено Димов – е започнал да се интересува от яз. "Студена" едва през септември. Това твърди в разпита си служителката на МОСВ Тодорова. Причината за внезапния му интерес била въпрос от Владимиров, който по това време бе депутат от левицата, какво се случва с язовира. Едва тогава министърът иска допълнителна информация и във ведомството му изготвят отговор.

От него става ясно, че дори и да не са знаели със сигурност каква криза се задава, са можели да предположат. От самия отговор на Нено Димов ясно се разбира, че още тогава е било ясно, че ситуацията с водата на Перник е критична, но подобни квалификации са заобиколени. Димов уклончиво отговаря, че водният ресурс за Перник е гарантиран до края на годината.

"Наличният обем на яз. "Студена" към настоящия момент е 9.4 млн. куб/м, което е 37,3% от общия му обем. За периода септември – декември са необходими 6.2 млн. куб/м. Предвид, че мъртвият обем на язовира е 2.4 млн. куб/м, обемът, който може да се използва за питейно-битово водоснабдяване, без отчитане на постъпващия приток, е в размер на 7 млн. куб/м", обяснява през септември Димов и още тогава заключва, че "до края на 2019 година питейно-битовото снабдяване на яз. "Студена" ще бъде гарантирано в пълен размер". В тези сметки не влиза водата, която е била подавана за промишлеността в Перник, а само няколко месеца след този отговор на Димов първо бе въведен режим, а той самият – обвинен в безстопанственост, защото не е спрял навреме подаването на вода към предприятията.

Само той подписваше

В разпита на Тодорова се откриват и други интересни подробности. Тя разказва, че министърът на няколко пъти я е викал, за да му докладва състоянието на друг язовир в пернишка област – "Пчелина". Причината била, че имало много сигнали от граждани и неправителствени организации, че рибата във водоема измира. Към "Студена" обаче Димов не проявявал интерес. Дори и след питането на Владимиров през септември нямало някакви извънредни мерки. Чак през ноември, когато режимът бе факт, било ограничено водоподаването към индустрията.

В показанията на Тодорова се намира и подкрепа за прокурорската теза, че Димов е главният отговорен за количествата вода, които всеки месец се вземат от язовирите. Тя обяснява, че процедурата по утвърждаване на въпросните графици е сложна и минава през много нива в министерството, но в крайна сметка стига до бюрото на Ненов.

"Днес извършвахме нарочна проверка и установихме, че липсва заповед на министъра на околната среда и водите, с която той да е делегирал това си правомощие за утвърждаване на графиците за водовземане на някой от зам.-министрите или на друго длъжностно лице в МОСВ", казва Тодорова. Тя си спомня, че заместникът на Димов Николай Кънчев е подписал два или три графика, но тогава министърът отсъствал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?