Жириновски: Българите трябва да пълзят в краката на Русия

"Плевнелиев е негодник и лакей на ЦРУ"

Владимир Жириновски

"Българите трябва да ни пълзят в краката... Плевнелиев е негодник и лакей на ЦРУ и българите трябва да го изгонят". Това заяви лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски, който се включи в официализираната от руското външно министерство кампания срещу българския държавен глава и служебното правителство.

"Той изобщо не познава историята. Ако президентът отвори учебника по история на България, ще види, че руските войници са спасявали България от турско робство. И те ли са били националисти? Има паметник на руския воин Альоша в Плевен (паметникът е в Пловдив, бел. ред.)... Цяла България е благодарна на руснаците, че са я освободили... Имат и паметник на Александър II Освободител. Трябва да го изгонят този президент. Това не е президент на България, а обикновен лакей на ЦРУ, който напада Русия-спасителката, вместо да пълзи в краката ни", заяви Жириновски в интервю за телевизия "Россия 1".

Той коментира интервюто на българския президент за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", в което той определи Руската федерация като "националистическа, агресивна държава при един президент, който разглежда Европа не като партньор, а като противник".

Руският националист е известен с крайните си коментари и изцепки.

Само преди дни заместник-премиерът на Руската федерация Дмитрий Рогозин определи българския министър на отбраната като "някой си Шаламанов", който е убедил "Близнашки за пореден път да предаде Русия".

Повод за коментара му е желанието на София да намали зависимостта от Русия и да смени старите съветски изтребители, с нови машини, които да са съвместими с НАТО.

След това руското външно министерство обяви за "недопустими изявленията на българския президент относно Русия като "агресивна" държава".

Споделяне
Още по темата
Още от България

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?