Жителите на Зимбабве гласуват на президентски и парламентарни избори

Робърт Мугабе

Жителите на Зимбабве гласуват в президентски и парламентарни избори, които президентът Робърт Мугабе, на власт от 33 години, се надява да спечели, предаде Франс прес в сряда.

Вотът беше организиран прибързано, но досега нито Африканският съюз, нито Общността на страните от Южна Африка, единствените две организации, които имат правото да изпращат наблюдатели на вота, не са подали сигнал за нарушаване на демократичните принципи, за които алармираха правозащитници.

89-годишният Мугабе, който все още не е посочил свой приемник, се надява да спечели вота и да прати в опозиция основния си противник, досегашния премиер Морган Цвангирай. Съжителството по върховете на властта между двамата беше наложено през 2009 г. от съседите на Зимбабве, за да се избегне клане и гражданска война, които можеха да дестабилизират целия регион.

През 4-годишния период на управление на правителството на националното единство страната се сдоби с нова конституция, одобрена на общонароден референдум през март. Но според правозащитни организации като Амнести интернешънъл обещаните демократични реформи не бяха изпълнени, а няма гаранции, че обещанията за мирно протичане на вота ще бъдат спазени.

Днес гласуват 6,4 милиона жители на Зимбабве. Те се информираха за хода на предизборната кампания от медии, контролирани от държавата, с изключение на радиата, излъчващи от чужбина. Всеки, който критикува Мугабе или му се противопостави открито, било то обикновен гражданин или министър, рискува да стане обект на полицейско и съдебно преследване,

След 4 години като премиер противникът на Мугабе - Цвангирай си остава популярен в градовете, но неплодотворното му съжителство с президента не оправда надеждите за промяна, които той въплъщаваше, откакто мина от синдикалната кариера към политиката през 90-те години на миналия век.

През 2008 г. Мугабе беше изпреварен от Цвангирай на първия тур на изборите с 47 процента срещу 43 процента от гласовете. Привържениците на Мугабе предизвикаха насилие в страна, в което загинаха около 200 души от лагера на Цвангирай. Той оттегли кандидатурата си преди втория тур, за да се избегнат по-големи размирици и така Мугабе беше преизбран.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?