Живко Суджука от ГЕРБ получи две години условно за тон колбас

Живко Суджука от ГЕРБ получи две години условно за тон колбас

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов бе осъден на две години условно от Специализираният наказателен съд по делото "Суджукгейт". Съдебният състав намери, че има достатъчно доказателства за поискан и получен със заплахи тон суджук, който е предаден от бизнесмена Антон Проданов. Щетата за изнудвания е малко над 7000 лева. Няма данни за предадени филета "Елена" и пастърма, каквито бяха първите твърдения по този случай.

Присъдата може да бъде обжалвана.

Съдът отхвърли общия иск от малко над 36 хиляди лева, за които Проданов твърдеше, че са щетите му след многократното и системно изнудване от Мартинов. Магистратите приеха като смекчаващи обстоятелства чистото съдебно минало на Живко Мартинов и безупречното му поведение по време на делото.

Той е оставен на свободата срещу най-леката мярка за неотклонение – "подписка".

Скандалът "Суджукгейт" започна през лятото на 2017 г., след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че срещу Живко Мартинов е започнало разследване. Според обвинителния акт Мартинов е изнудвал Антон Проданов за общо четири тона суров суджук, 30 кг филе "Елена" и 30 кг телешка пастърма на стойност 36 168 лв.

В началото прокуратурата повдигна цели шест обвинения на Мартинов - за принуда, за закана с убийство, опит за осуетяване на наказателно преследване, както и оказана принуда чрез заплахи срещу зам.-шефа на МВР в Добрич, началника на полицията в Балчик и шефа на ВиК-Добрич. Накрая бившият депутат бе предаден на съд само за изнудване на Антон Проданов.

Едно от най-любопитните обстоятелства по това дело бе твърдението, че Мартинов е искал колбасите от името на премиера Бойко Борисов. "Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил", заявил бившият депутат на Проданов през януари 2013 г.

Прокуратурата побърза да обяви, че "нито един суджук не е достигнал" до министър-председателя. "Аз суджук не ям, имам високо кръвно. Близките ми го знаят това", обясни самият Борисов.

Присъдата на първа инстанция намира убедителни доказателства за предаден само един тон суджук. По делото обаче имаше и притеснителни сигнали за действията на институциите.

Още през юли 2017 г. свидетелят Кирил Костов се оплака, че след като подал сигнал, срещу него започнали данъчни проверки и заплахи. Прокуратурата твърдеше, че самият Мартинов се опитвал да натиска полицаи и прокурори, докато бил депутат.

Докато течеше делото, прокуратурата и ДАНС проведоха акция и арестуваха "жертвата" по това дело - Антон Проданов. Акцията бе представена от Иван Гешев, тогава заместник-главен прокурор, като разбиване на група за ДДС-измами.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?