Животът на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде удължен и след 2050 г.

Руският Курчатовский институт работи по нов горивен цикъл за ядрената ни централа

Животът на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде удължен и след 2050 г.

АЕЦ "Козлодуй” вероятно ще може да работи и след 2050 г., смята директорът на Института по ядрени реактори към Руския научен център "Курчатовский институт” Юрий Семченков. По думите му това е възможно не само заради прилаганите в момента мерки за удължаване на живота на V и VІ блок, но и заради нови научни разработки и използването на нов вид ядрено гориво от централата от следващото лято

Колко точно ще работят блоковете, зависи най-вече от състоянието на реакторите им. "Основната част все пак е корпусът и т.нар. корпусни устройства, от които се определя ресурсът за работа на тези блокове. Все пак това е незаменяемо оборудване. Със заменяемото е по-лесно”, обясни Семченков, цитиран от изданието iNews. По думите му, макар и трудно, е възможна подмяната на парогенератора и турбината, както и на електрогенератора, което е по-лесно.

"Що се отнася конкретно до АЕЦ "Козлодуй”, в момента там едновременно се удължава срокът на експлоатация на блоковете, но паралелно и се увеличава мощността им до 104%. Това от своя страна ще доведе до допълнително натоварване на корпуса на реактора. Затова в момента в "Курчатовский институт” разработваме специален горивен цикъл за българската централа. Целта е с увеличаването на мощността на реакторите, вместо да се увеличи натоварването на техните корпуси, то да бъде намалено. Заявените към днешна дата цифри са достижими, така че всичко може да се реши”, казва Семченков.

В момента АЕЦ "Козлодуй” изпълнява програма по модернизация на двата ядрени реактора, за да може да получи нови лицензи за двата блока след изтичането на сегашните – през октомври 2017 и ноември 2019 г.

Според обследване за състоянието на оборудването на централата, извършено от консорциума между френската компания "Е Де Еф" и руската "Россенергоатом”, двата блока имат ресурс да работят поне по още 30 години след изтичането на действащите в момента лицензи. Анализите обаче са правени при отчитане на показателите на корпусите на реакторите и горивото, използвано в момента. При въвеждане на  новите технологии и горивото, разработвани специално от "Курчатовский институт” за АЕЦ "Козлодуй”, има шанс  животът на двата реактора да бъде удължен и повече от първоначално планираното, стана ясно от думите на Семченков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?