Жозеп Борел се надява, че руската ваксина "Спутник V" ще бъде одобрена за използване в ЕС

Жозеп Борел се надява, че руската ваксина "Спутник V" ще бъде одобрена за използване в ЕС

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел изрази днес надежда, че разработената от Русия ваксина срещу коронавируса "Спутник V" скоро ще бъде одобрена за използване в Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

По време на визита в Москва ръководителят на външнополитическата служба на ЕС заяви, че ваксината "Спутник V" е "добра новина за цялото човечество".

Ваксината бе одобрена от руските власти през август и много други държави проявиха интерес към закупуването ѝ.

Руски учени казаха, че тя изглежда безопасна и ефективна срещу според ранни резултати от изследване, публикувано в британското специализирано издание "Лансет". Изследователи казват, че според резултати от изпитвания през есента върху близо 20 000 души в Русия, ваксината е показала ефективност от 91 процента и изглежда защитава имунизираните от тежко протичане на болестта.

ЕС е подписал шест договора за повече от 2 милиарда дози от различни ваксини, но засега само три от тях са одобрени за използване, а доставките са нарушени от забавяне на производството.

"Сега се надявам, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще може да удостовери ефикасността на тази ваксина, за да може тя да бъде използвана също в страните от ЕС", заяви Борел и добави: "Това ще бъде добра новина, защото сме изправени пред недостиг на ваксини".

Европейската агенция по лекарствата все още не е получила молба за пазарен достъп за ваксината "Спутник V". Агенцията съобщи тази седмица, че производителят е подал молба за научна оценка и е проведено съвещание "за обсъждане на плана за разработка на препарата и по нататъшното взаимодействие с регулатора". Ключов елемент, оценяван от агенцията, преди одобрението за пазарен достъп на ваксини, е способността на фармацевтичната компания да произвежда ваксината в ЕС.

Европа може да осигури производствен капацитет за руската ваксина "Спутник V", заяви преди два дни германският здравен министър Йенс Шпан, цитиран от ДПА. Руската страна е поискала подобна помощ и идеята се обмисля в Германия и в Европа, заяви Шпан на онлайн конференция, организирана от германските издания "Тагесшпигел", "Цайт", Ханделсблат" и "Виртсшафтсвохе".

Русия се е свързала с германската лаборатория "И Де Те" (IDT) за производството на ваксината "Спутник V" в Европа, посочи пред Франс прес говорител на германското здравно министерство, след публикацията в "Лансет" за добрите клинични изпитвания на ваксината. Институтът "Гамалея" и Руският фонд за преки инвестиции "са заинтересовани от сътрудничество за възможно производство и са в контакт с "И Де Те Биологика" (IDT Biologika)", базирана в германската провинция Саксония-Анхалт, обясни говорителят, без да дава повече подробности.

ЕК не изключва споразумение за руската ваксина

Държавите от ЕС и Европейската комисия обсъждат постоянно въпроса с ваксините срещу коронавируса и ако се прецени, комисията може да пристъпи към преговори за доставки на руския препарат "Спутник", заяви днес говорител на институцията, цитиран от БТА.

Той добави, че с шестте рамкови споразумения, сключени досега с други производители на ваксини, се осигуряват нужните количества за имунизирането на всички пълнолетни европейци. По неговите думи вратата за присъединяването на други производители към европейските доставки "никога не е затворена по принцип".

Производството на ваксините винаги може да бъде затруднено в някаква степен от непредвидими обстоятелства, каза говорителят. Той добави, че ЕС е създал отдел за наблюдение на веригите за снабдяване на тези производства, за да се избегне възможността от недостиг на суровини.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?