Злоупотреби и лошо управление в енергетиката товарят сметките

Липса на конкуренция, неефективно държавно регулиране и злоупотреби засекретени в търговски договори позволяват на енергийните компании да се правят свръхразходи за сметка на потребителите. Това сочи анализ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), разпространен в понеделник.

Друга лоша практика е съсредоточаване на вниманието предимно върху електроразпределителните предприятия (ЕРП), но не и върху производителите - държавни монополи. Порочен подход е и прикриване на злоупотреби и корупция чрез засекретяване на договори с мотиви за национална сигурност, технологична и екологична сложност, смятат експертите от ЦИД.

Икономически необосновано използване на политически свързани посредници при вноса на суровини (газ и ядрено гориво) и износа на електроенергия, както и контролиране на обществените послания в медиите чрез "независими" експерти - консултанти по енергийни проекти, са част от лошите управленски практики, посочени в анализа на центъра.

Рискът за възлагане на неизгодни обществени поръчки в енергетиката е значително по-висок, отколкото в други сектори, смятат още анализаторите.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?