Отлагането на цената на тока е нож с две остриета

Натрупва се още дефицит в НЕК, а може да не се намерят резерви за стопяването му

Иван Иванов обясни на депутатите последиците от отлагането на новите цени на тока, сн. БГНЕС

Нож с две остриета е отлагането на решението за влизане в сила на новите цени на тока за следващия регулаторен период, който по принцип трябва да започне от 1 юли 2015 и да продължи до 30 юни 2016 г., но вероятно ще влезе в сила от август, след като парламентът във вторник предприе законови поправки. Удължаването на действието на сегашните цени ще задълбочи дефицита в "Националната електрическа компания" (НЕК), а е възможно предстоящото търсене на резерви срещу поскъпването на тока да не успее.

Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов от трибуната на Народното събрание, където бе изслушан в сряда. Часове по-късно парламентарната енергийна комисия одобри удължаването на регулаторния период, което се очаква финално да бъде гласувано в пленарна зала в четвъртък. В петък пък регулаторът окончателно трябва да каже отлагат ли се, или влизат от 1 юли новите цени на тока, предвиждащи поскъпване средно с 2 процента за бита и между 13 и 20 на сто за бизнеса заради двойното увеличаване на таксата "задължение към обществото", включваща разходите за изкупуване на енергията от възобновяеми източници, топлофикации, заводски централи и двете американски ТЕЦ в "Марица Изток".

Стачка на бизнеса ще има

Въпреки все по-отчетливо очертаващото се отлагане на новите цени на тока и преразглеждането им така, че да няма поскъпване или поне да се ограничи повишаването на таксата "задължение към обществото", работодателските организации заявиха, че планираната още от миналата седмица стачка на десетки предприятия в петък ще се състои. Между 11 и 12 часа ще спрат работа, за да дадат "недвусмислен сигнал за намеренията си да гарантираме необратимост на реформаторските процеси, да подкрепим усилията на ресорните министри да стартират жизненоважните промени в сектора и да се противопоставим на установените с години модели на безконтролни кражби и злоупотреби".

2015 година – последен шанс за реформи

Тази година е последната за извършване на съществени реформи в енергетиката, ако искаме тя да се стабилизира финансово, да обслужва населението и бизнеса по прогнозируеми цени и количества, да влезе на либерализирания пазар на електроенергия от началото на 2016 г., каза още регулаторният шеф в парламента.

Удължаването на действието на сегашния ценови модел крие някои вреди и някои ползи, каза Иванов пред депутатите. По думите му ползите биха били по-съществени от вредите, но само при условие, че бъдат наистина приложени обявените от правителството мерки за намаляване на административните разходи в държавната енергетика с 10 на сто, бъде орязано изкупуването на енергия от работещи в нарушение слънчеви и вятърни централи и бъдат намалени цените на онези ВЕИ, които са надписали инвестиционните си разходи или не обявили, че са ползвали еврофинансиране за изграждането си.

"Неофициалната информация е, че се работи в посока разкриване на такива нарушения, които могат да се окажат прекалено сериозни. Ако са за голямо количество електроенергия, това ще даде отражение върху цените на електроенергията и може да компенсира удължаването на срока на действие на стария период", обясни Иван Иванов.

По отношение на държавните дружества е голяма отговорността на БЕХ, която трябва да представи в какъв размер ще бъдат намалени административните разходи на държавните дружества, коментира още той. По думите му през юли се очаква и Европейската комисия да отговори официално на питане на предишния регулатор дали дългосрочните договори с двете американски въглищни електроцентрали и ВИЕ-проекти за преференциално изкупуване на енергията им представляват не правомерна държавна помощ. Ако отговорът е положителен, това ще даде допълнителни козове за задържане на цената на тока на сегашните ѝ нива, стана ясно от думите на шефа на КЕВР.

Обмисля се фонд за покриване на дисбалансите

По-късно вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев коментира след среща с бизнеса и синдикатите, че в средата на идната седмица се очаква да станат ясни параметрите на реформата в сектор енергетика.

Обсъжда се идея за създаване на специален фонд, който да компенсира дисбалансите в системата, каза още Дончев. Това бе предложено преди ден от Българския енергиен и минен форум, според който в този фонд може да се привлекат и финансови институции, които да кредитират срещу ниска лихва ремонтните програми на електроенергийните дружество. Идеята за фонд, който да поеме разходите за енергията от възобновяеми източници, бе лансирано още преди две години и от електроразпределителните дружества.

Удължаването на регулаторния период означава удължаваме на натрупването на дефицит в НЕК и на несправедливостта в отговорностите и тежестите, които трябва да бъдат понесени, допълни Иванов. Заради големите обществени очаквания обаче, КЕВР била склонна да обсъди в дълбочина нови детайли за ценовия модел.

Да има реални реформи, а не наместване на интереси

Ако действително има реформи, нека те бъдат реални и тогава да има смисъл отлагането, заяви пред депутатите бившият шеф на комисията и сегашен неин член Светла Тодорова. Ако просто се дава време да се наместят нещата между различните участници на пазара, това е неправилно, допълни тя.

Иван Иванов заяви, че новото ценообразуване ще стопи натрупания само в последната година текущ дефицит на НЕК от 644 млн. лв. Шефът на електрическата компания Петър Илиев обаче е на друго мнение и смята, че финансовото състояние ще се влоши.

След промените в Закона за енергетиката от миналата година е променена политика по отношение изкупуването на енергията от когенерациите, като ще бъдат спестени само от тази мярка около 150 млн. лв. - от 650 млн. лв. разходите на НЕК по тази линия ще паднат до 500 млн. лева. НЕК ще бъде оздравен и от средствата от търговия с квоти за вредни емисии, като от тази мярка НЕК ще получи 326 млн. лв. приходи, обясни регулаторният шеф. Той изчисли, че от вдигането на такса "задължения към обществото", срещу която недоволства бизнесът и дори заплаши да започне стачка от петък, НЕК ще увеличи доходите си с още 346 млн. лв.

Новият тарифен модел извеждал НЕК на печалба

"Резултатът от всички мерки ще бъде спестяване на 702 млн. лева спрямо миналата година, което надвишава 644-те милиона дефицит. Това означава, че при разумно и компетентно управление на НЕК и спазване на ценовия модел, НЕК ще излезе на печалба в края на регулаторния период" заяви Иван Иванов.

С хода на дискусията депутатът от БСП Георги Божинов припомни, че предишният състав на КЕВР наложи тежки санкции срещу трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) за нарушаване на лицензите им и полита Иванов дали ръководената от него нова комисия извършва правен анализ на нарушенията на ЕРП-тата, тяхната значимост и повтаряемост. Според БСП посоченото в тези актове говори за нетърпими и недопустими действия на електроразпределителните дружества и не би трябвало техните искания за вдигане на цената да се удовлетворяват.

"Не съм подписал такава заповед по причина, че заключенията на трите одитни доклада са доста изчерпателни и предния състав на ДКЕВР е издала наказателни постановления и постановления за санкции", отговори Иванов. Той припомни, че продължава съдебното оспорване на санкциите и заяви, че "ние сме изключително рестриктивни по отношение исканията на ЕРП-тата".

"В рамките на следващия месец при настъпили нови съществени обстоятелства и допълнителни резерви ще се постараем по определен начин, който ще бъде разписан, да се намали и тежестта и върху средния и дребен бизнес", каза Иванов в отговор на въпрос дали облекчаването на едрия бизнес няма да натовари малкия.

С държавната помощ токът за едрия бизнес поскъпва само с 1%

Той припомни, че европейските директиви дават възможност енергоемките производствени предприятия в българската индустрия да могат да се възползват от редуциране на таксата "задължение към обществото" и така токът за тях ще поскъпне с около 1 процент.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров нападна Иван Иванов като представител на ДСБ за това, че правителството на бившия лидер на партията Иван Костов през 2001 г. е сключил договорите с американските централи, които днес товарят сектора. Според Сидеров КЕВР не е независима, а точно обратното - политическа комисия.

Иван Иванов обаче заяви, че КЕВР взема решенията си единствено на базата на експертни анализи. "Нямаше и не допускам никакво външно вмешателство, още по-малко политическо, в работата на независимия регулатор и ви заявявам, че така ще бъде", декларира шефът на КЕВР.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата

Още от Реформирай това!

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?