Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БСП обмисля забрана депутати да напускат групите си и да стават независими

"Застраховката" била нужна най-вече за "Атака"

76 коментара
БСП обмисля забрана депутати да напускат групите си и да стават независими

Тълкувание на Конституционния съд или промени в основния закон с гласовете на БСП, ДПС и Атака, които да "забранят" на народните представители да напускат партиите си и да стават независими, обмислят социалистите. Те твърдят, че може да вземат тази превантивна мярка, за да се застраховат най-вече "Атака" от евентуално масово напускане нейни депутати, както се случи в миналия парламент, когато голяма част от хората на Волен Сидеров се престроиха към ГЕРБ.

Според информация на Mediapool това ще бъде една от първите законодателни промени, която БСП ще предложи, ако се сформира програмно правителство с неин мандат. Идеята е или КС да тълкува както означава "независим депутат" или мнозинството да успее да убеди около 15-ина депутати от ГЕРБ да гласуват промяна в конституцията, според която независим народен представител в парламента е само този, който е избран като такъв. "По този начин ще спрем това пазаруване на депутати", обясниха социалисти. Според тях обаче е малко вероятно ГЕРБ да се съгласят да подкрепят подобни промени и затова ще се прибегне до тълкувание на КС.

 

В БСП смятат, че по този начин депутатите ще се по-верни на партията си и така мнозинството ще бъде по-сигурно и няма да се повтарят случаите, в които парламентаристи от "Атака" и РЗС в 41-то НС напускаха групите си, декларираха принадлежност към ГЕРБ и пренасочваха и гласовете, и субсидията си към управляващата партия. Неофициално законодателите твърдяха, че получават част от субсидията си, за да бъдат лоялни към мнозинството и да гласуват с него.

 

Целият този "алъш-вериш" замести една друга порочна практика – на парламентарното "номадство". Още в началото на предишното НС, доминирано от ГЕРБ, промяна в правилника забрани на депутати, които напускат парламентарните си групи и стават независими, да се присъединяват към други групи, както и да образуват нови групи в парламента. Освен това независимите загубиха право да участват и в парламентарните комисии.

 

Социалистите нямат отговор на въпроса какво ще се случи, ако депутат реши да не подкрепя вече групата си, въпреки, че не може да я напусне и да стане независим. "Все пак подобен текст би дал повече яснота и може да засили контролът, но ако някой реши да не гласува в "правата вяра", няма как да бъде спрян на практика", обясниха представители на БСП пред Mediapool.

 

Усилията на БСП са насочени към осигуряване на бъдещо правителствено мнозинство с ДПС и "Атака", тъй като само БСП и ДПС се очертава да имат точно 120 депутати, а за формиране на кабинет са им нужни поне 121.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

76 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #76

    74, тайното гласуване - това е като шофьор, който не спира за проверка за алкохол - т.е. признава си предварително, че е пил.

  2. Анонимен
    #75

    И какво като им забранят, след като те могат да гласуват "по съвест"

  3. Анонимен
    #74

    Решението на прежде посочените шантави хипотези,вследствие на нашия вот е ТАЙНО ГЛАСУВАНЕ за всеки избор на на човек и закон.Много ще е трудно,но за сметка на това ще се действа само по "своята съвест и убеждения" и въз основата на Конституцията и законите,а не с някакъв задължителен мандат,който ако не изпълняваш партийни повели - изчезваш.

  4. MorningStar
    #73

    69, Атака, която иска да се изживява като балансьор, може да попадне в сериозен капан, ако реши първоначално да подкрепи кабинета, защото после за свалянето му ще трябват 121 гласа, а те няма откъде да дойдат. Отделно от това, кабинет се избира с просто мнозинство, тъй че ако Атака просто "напусне" залата, той ще бъде гласуван баз проблеми. Проблемите ще започнат след това...

  5. Анонимен
    #72

    БСП иска да направи Народните представители - Партийни представители. Което си е чиста проба погазване на конституцията!

  6. MorningStar
    #71
  7. tim
    #70
  8. tim
    #69

    "за формиране на кабинет са им нужни поне 121" Стига сте повтаряли тази глупост. НЕ МОЖЕ да функционира парламент, нито да работи правителство със 121 депутати. Защото все някой ще се разболее, ще пътува командировка, ще има работа и т.н. и т.н. В подобен момент правителството може да падне.

  9. Анонимен
    #68

    Ами да, много е правилно, не може да гласуваш за Атака или РЗС, а после депутатът, който те представлява, да стане привърженик на ГЕРБ. Това означава, че той е изменил на избирателите си.

  10. Анонимен
    #67

    значи депутатите трябва да станат заложници на партиите... Браво Станисчев - скоро съвсем сте се върнем кум тоталитарниа режим.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.