Военният министър Николай Ненчев обяви:

180 военни ще се включат в охраната на българо-турската граница

180 военни ще се включат в охраната на българо-турската граница

180 военни ще бъдат изпратени на българо-турската граница, за да се включат в охраната ѝ заедно с граничните полицаи, обяви в събота военният министър Николай Ненчев.

Това става по искане на вътрешният министър Веселин Вучков, чиято идея първоначално не бе приета от Ненчев. Президентът Росен Плевнелиев също разкритикува евентуалното изпращане на военни на границата. В крайна сметка обаче премиерът Бойко Борисов подкрепи искането на Вучков.

Военният министър коментира в събота във Велико Търново, че ще настоява за допълнителна подготовка и обучение на изпратените на границата военнослужещи, ако това е необходимо.

„Мисля, че стана ясно какви са моите съображения в тази посока и те бяха свързани главно с липсата на законови възможности ние да патрулираме съвместно с органите на МВР – нещо, което аз не се съгласих да приема поради ред обстоятелства. На първо място, че нашите военнослужещи не са обучени за такъв вид дейност, на второ – ние нямаме необходимата подготовка и не считах от чисто дипломатическа гледна точка, че това е добре. Но така или иначе никога не съм отказвал каквато и да е логистична подкрепа. Това е едно от основните ни задължения”, заяви още Ненчев, уточнявайки, че управляващите не са коментирали връщане на гранични войски.

Военният министър съобщи още, че САЩ ще ни отпуснат 15 млн. долара за инвестиции в отбраната. По думите му средствата ще се използват за ремонт на полигона в Ново село и летището в Безмер, за изграждане на нови съоръжения и за инфраструктура.

Инвестициите ще бъдат осигурени в рамките на тази година. Министърът увери, че бюджетът за отбрана ще нараства постепенно, а армията ще се модернизира съобразно стандартите на НАТО. Ненчев очаква скоро да придобием многоцелеви самолет и 3D радари за отбрана на въздушното ни пространство, съгласно ангажиментите на страната ни към Алианса.

Споделяне

Още от България