Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

19.5% данък печалба от 1 януари

0 коментара

От 1 януари 2004 г. корпоративният данък намалява от 23.5% на 19.5%, реши парламентът при окончателното приемане на текстовете от промените в закона за корпоративното подоходно облагане.

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на ОДС данъкът да бъде намален на 17.5 %.

Депутатите решиха още приходите от стопанска дейност на бюджетните предприятия да се облагат с твърда ставка от 4%, вместо по общия ред. По предложение на Атанас Папаризов от левицата те отложиха гласуването на текст от законопроекта, предвиждащ основата за облагане на дейности на бюджетните предприятия да е размерът на приходите, произтичащи от осъществяването на тези дейности. Муравей Радев от ОДС и Михаил Миков от левицата определиха като абсурдно да се облагат приходите, без от тях да се изваждат материалните разходи.

Бяха одобрени и данъчни облекчения за разходите на работодателите за групов превоз на персонала. Това не важи при използването на леки автомобили.

Депутатите гласуваха още, че лицензираните дружества със специална инвестиционна цел няма да се облагат с корпоративен данък, а данъчната тежест ще се прехвърли към инвеститорите.

Парламентът одобри и намалението от 20 на 15 % на еднократният данък върху даренията в полза на образователни, здравни, лечебни заведения, на фондове за подпомагане на инвалиди, на общини.

Депутатите гласуваха още 20 % от корпоративния данък да се преотстъпва на частните висши училища и частните училища от системата на народната просвета, а 50% от корпоративния данък и данъка върху приходите на бюджетните предприятия ще се преотстъпват на създадените със закон социални и здравноосигурителни фондове и научноизследователски бюджетни предприятия за стопанската им дейност, свързана с тяхната основна дейност. Данък в същия размер ще се преотстъпва и на държавни и общински училища за стопанската им дейност, която е свързана с тяхната основна дейност.

Междувременно, парламентарната бюджетна комисия реши да бъде разсрочено за три години плащането на данък върху преоценъчния резерв на напълно амортизирани активи. По този повод днес сутринта финансовият министър разговаря с ръководството на парламентарната група на НДСВ. Велчев обясни, че с направените през 2002 г. промени в корпоративния закон се е въвел допълнителен данък при окончателното отписване на активи, който трябва да бъде платен през 2004 година. С новото решение се позволява фирмите, отписали активи, да разсрочат допълнителния данък за 3 години.

Предложението бе внесено в пленарна зала и депутатите гласуваха данъкът да може да се плати на три вноски, съответно до 30 юни 2004 г., до 31 март 2005 г. и до 31 март 2006 година.

Депутатите оставиха досегашният ред за облагане на застрахователните дружества. Те не приеха предложението на правителството застрахователите да преминат към общия ред за корпоративно облагане, а за застрахователни премии да се запазва режимът на облагане с еднократен данък, който ще се начислява в застрахователните полици. Не беше прието ставката на данъка за общо застраховане да се намали от 7 на 3 %, а животозастраховането и премиите по активното презастраховане да не се облагат с данък.

Парламентът въведе и нова категория дълготрайни активи, подлежащи на амортизация, за които има правни ограничения за периода на ползване. Годишната амортизационна норма за тези активи ще се определя съобразно срока на ползване, като не може да бъде по-висока от 25 процента.

Депутатите от опозицията възразиха срещу текст от законопроекта, в който се регламентира амортизационната политика на предприятията. Аргументът им бе, че разпоредбата е неясна и със сигурност ще има спорове и неясноти при нейното прилагане. Текстът бе защитен от шефката на бюджетната комисия Нина Радева, според която разпоредбата е съобразена с международните счетоводни стандарти.

В крайна сметка текстът бе приет, а непосредствено след преброяването на гласовете председателят на парламента Огнян Герджиков, цитиран от БТА, каза: "Параграфът е приет, да му мислят правоприложителите".

Самият Герджиков отложи обсъждането на текста, отнасящ се до увеличаването и намаляването на финансовия резултат. Чух и видях неща, които чувствително се разминават с разбиранията ми за нормативен текст, каза председателят на парламента.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.