22 държави са отказали допълнителни секции за изборите

Заявленията за гласуване, подадени по имейл, няма да са валидни

Двайсет и две държави са отказали на тяхна територия да бъдат открити допълнителни секции за парламентарните избори освен в дипломатическите и консулските представителства, съобщи Димитър Япраков от външно министерство.

 

Сред тях са Унгария, Словакия, Украйна, Армения, Грузия, Япония, Ливан, Мароко, Иран, Палестина, Йемен, Алжир, Китай, Индия и др. Причините, по думите на Япраков са законодателни.

 

Външно министерство е изпратило ноти до общо 103 държави с искане за провеждане на парламентарни избори на тяхна територия.

 

Япраков съобщи още, че няма да се смятат за валидни получените по имейл заявления за гласуване от български граждани, живеещи в чужбина, независимо от това, че са подписани и сканирани.

 

Той отбеляза, че тази практика е била използвана при изборите за президент през 2011 г., за да се улеснят сънародниците ни в чужбина. Сега вече има възможност да се попълват и изпращат заявления в електронна форма, но от страницата на ЦИК.

 

С последните промени в Изборния кодекс подаването на заявления става по два начина, обясни говорителят - заявление на хартия, подписано лично, което се подава по куриерска поща или лично в дипломатическите или консулски представителства или по електронен път - на сайта на ЦИК, където гражданите могат да се регистрират.

 

За валидни се смятат само индивидуално подадените заявления, отбеляза още Япраков.

 

В Турция са подадени 307 хартиени заявления, като 205 са в Истанбул. В САЩ такива заявления са подали 61 души, в Кипър - 144, във Великобритания - 130, в Люксембург - 48 и др. Общо по традиционния начин са подадени 1378 заявления. Крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина изтича на 11 април.

 

Секция в населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, се открива при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват чрез подаване на заявление в срок до 11 април 2013 г. В населените места, в които няма дипломатическо или консулско представителство на България, избирателна секция се образува при наличие на съгласие на приемащата държава и на не по-малко от 100 избиратели, заявили желание да гласуват не по-късно от 11 април 2013 гoдина.

 

Решение за изпращане на международни наблюдатели има от ОССЕ, като от там ще изпратят стандартна мисия, отбеляза говорителят. Той посочи също, че се очакват мисии на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ и на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество, които

също са потвърдили намерението си.

 

Димитър Япраков каза в отговор на въпрос, че организирането на международен пресцентър от МВнР е неприсъща дейност и ще предложат на МС да преразгледа това свое решение.

Споделяне

Още от Избори 2013

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?