45 млн. евро от ядрените компенсации отиват за енергийна ефективност

Проекти за енергийна ефективност за около 45 млн. евро ще представи България за одобрение за финансиране от Международен фонд "Козлодуй“ (МФК), в който постъпват средствата от ЕС за компенсация за затворените четири малки реактора на ядрената централа. Това съобщи пред журналисти в сряда изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй"  Валентин Николов. Той все участие в ежегодната международна ядрена конференция, организирана от БулАтом.

В четвъртък в Лондон ще се състои заседание на донорите на МФК, който се управлява от Европейската банка за възстановяване и развитие. На него ще бъдат представени за одобрение проекти за финансиране на неядрени дейности. От тях за саниране на общински и държавни административни и културни сгради ще искаме близо 35 млн. евро, а за смяна на уличното осветление в 14 града с по-икономично – 11 млн. евро.

Ако проектите бъдат одобрени, още през октомври ще могат да стартират процедурите за избор на техните изпълнители, а през следващата година ще започне и реализацията им, посочи Николов.

Той допълни, че ще използва възможността, за да лобира за запазване на размера на ядрените компенсации, отпуснати на България за периода до 2014 г. Сумата е 300 млн. евро, но ден по-рано стана ясно, че румънският евродепутат Мариан-Жан Маринеску (ЕНП) е внесъл в Европарламента доклад, в който се настоява от догодина парите от ядрените компенсации да могат да се харчат единствено за прякото извеждане от експлоатацията на реакторите, но не и за компенсиране на енергийните и финансови загуби от предсрочното им спиране.

Маринеску настоява още след 2020 г. България да не получава такива обезщетения и да бъдат въведени предварителни условия за използването на вече договорените европейски средства, съобщиха от офиса на българския евродепутат Ивайло Калфин.

Николов коментира, че за след 2020 г. въобще не е ясно дали ще има подобни компенсации и заяви, че България ще продължава да иска от ЕС 255 млн. евро в периода 2014-2020 г. заради предсрочното затваряне на четирите блока, които спряха работа в края на 2002 и края на 2006 г. като част от условията за членство на страната ни в ЕС. Миналата есен обаче стана ясно, че ЕК ни отпуска само 185 млн. евро  за подпомагане на извеждането на четирите реактора от експлоатация.

Дали обаче ще има средства по т.нар. неядрена част, която е 40 процента от МФК и отива за енергийна ефективност, не се знае. Досега България е получила две вноски от 500 млн. евро и 300 млн. евро заради затворените блокове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?