85-ти ден на протестите с искане за оставка на кабинета и главния прокурор

Сн. БГНЕС

За 85-а вечер в четвъртък протестиращи се събраха пред президентството с искане за оставка на кабинета и главния прокурор.

"Останаха два дни до следващото велико народно въстание на 3 октомври, очакваме хора от цялата страна", казаха организаторите от "Отровното трио".

Те коментираха, че и евродепутатите са разбрали какво става тук, и че в Брюксел удивително добре виждат и мислят същото, което мислят и хората по площадите на България.

Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE) одобри в четвъртък проект за резолюция относно "значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в България.

Тази вечер Арман Бабикян от "Отровното трио" прочете част от текста, в който се обръща внимание и на продължаващите три месеца антиправителствени протести у нас.

Най-странното е, че в Брюксел мислят същото, което мислим ние тук и по всички площади на България, каза още Бабикян и поздрави съгражданите ни в белгийската столица, които посрещнаха премиера Борисов с възгласи "оставка" при пристигането му за заседанието на Европейския съвет.

В проекторезолюцията на ЕП пише, че се изразява безпокойство за дълбоките и системни слабости в правовата държава, подчерта Арман Бабикян и продължи: ЕП изразява своята недвусмислена подкрепа за хората в България в техните изконни искания и стремежи.

Българското правителство е призовано за сътрудничеството с Комисията, за да отговори за начина на изразходване на средствата на съюза и да отговори на опасението, че парите на данъкоплатците в ЕС се използват за обогатяване на кръгове, свързани с управляващата партия, каза Бабикян.

Пред протестиращите той още веднъж отбеляза, че гражданите от площада са прекрасно чути в Брюксел и изглежда и еврдепутатите са разбрали какво става в България.

Арман Бабикян подчерта, че големият протест в събота ще предшества пленарното заседание на Европейския парламент на 5 октомври, когато ще се дебатира върховенството на закона в България и приетата днес проекторезолюция.

Малко след 21 часа протестиращите тръгнаха на традиционното шествие към Орлов мост.

Споделяне

Още от България