АБВ ще си запише актива с "прокурорската" поправка в конституцията

Готвеният текст за намаляване на политическата квота във ВСС най-вероятно ще стигне до КС и ще забави промените

Снимка: БГНЕС

АБВ планира да предложи ревизия на оспорвания от прокуратурата текст от конституционните промени, който регламентира квотното разпределение в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според източници на Mediapool поправката, която се очаква да бъде внесена още тази седмица, предвижда намаляване на политическата квота от шестима на петима, като в същото време не се пипат квотите в съдийската колегия на ВСС. В резултат на това 11-те члена на ВСС, които се избират от парламента, намаляват с един и стават десет. Според сегашния текст на конституцията политическата квота във ВСС е от 11 души.

Предположенията са, че спорното предложение на АБВ ще бъде подкрепено от ДПС, БДЦ и "Атака", без чиито гласове промените в конституцията не могат да съберат минимума от 160 гласа за второ четене. При това положение ГЕРБ най-вероятно ще склони на компромис, а текстът ще бъде пратен в Конституционния съд (КС). Изчакването на отговор от КС на първо време ще забави конституционните промени, които трябва да бъдат старт на съдебната реформа. Не е изключено обаче да се стигне и до сценария, очертан от лидера на ДПС Лютви Местан при първото четене на конституционния проект миналия месец – необходимостта от свикване на Велико народно събрание. Подобен сценарий окончателно би запратил реформата в десета глуха.

Макар и тръгнали по т.нар. бърза писта заради събраните 184 гласа на първо четене, конституционните текстове бяха оставени за второ и трето четене след местните избори в края на октомври. Първоначалните очаквания бяха, че след постигането на "историческия компромис" с ДПС, двете последващи разглеждания ще бъдат формални.

По време на първото четене в пленарна зала стана ясно, че ДПС, АБВ, БДЦ и "Атака" няма да подкрепят промените на второ четене, ако не бъде коригирано съотношението между професионалната и политическата квота в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Това бе ясно заявено от лидера на ДПС Лютви Местан, но най-вероятно не ДПС ще е партията, която ще внесе поправката, а АБВ, която на първото четене даде символична подкрепа от един глас, а останалите ѝ депутати се въздържаха.

Настоящият проект предвижда в съдийската колегия на ВСС да има 13 членове - председателите на двете върховни съдилища, шестима членове, избрани от общото събрание на съдиите, а петима - от парламента. Прокурорската колегия според сегашния проект ще има 12 членове – главният прокурор плюс четирима членове, избирани от общото събрание на прокурорите, един - от това на следователите и шестима излъчени от парламента. Идеята на това разпределение е кариерните въпроси на съдиите да се решават от орган, в който решаващо мнозинство имат съдии, избирани от съдии. В същото време паритетът в прокурорската колегия цели въвеждането на елемент на отчетност в държавното обвинение, което в момента е капсулирано.

Именно срещу това разпределение на квотите, което не допада на главния прокурор, още от самото начало възразяват ДПС и АБВ.

Според информация на Mediapool АБВ ще предложи парламентарната квота в прокурорската колегия да бъде с човек по-малко и съотношението да е 6:5 в ползва на прокурорите.

АБВ не възнамеряват да предлагат корекции в съдийската колегия. "Там се изисква мнозинство на съдии, избрани от съдии. А в самата колегия влизат и шефовете на ВКС и ВАС, които са съдии, но се избират от ВСС", обясниха депутати. Затова АБВ ще предложат политическата квота в кадровия орган на Темида да бъде от 10 души.

Оттук нататък обаче започват проблемите - дори Реформаторският блок да се съгласи на пореден компромис, който съвсем ще обезсмисли почти декоративната вече реформа, възниква сериозен законодателен казус. Според конституцията във Висшия съдебен съвет политическата квота е 11 души, 11 души има и съдебната. В състава на съвета освен това влизат по право главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Те са отделени от останалите две квоти, тъй като не са съдии, избирани от съдии, а назначаването им става с указ на президента по предложение на ВСС.

След като броят на членовете във ВСС е заложен в конституцията, възниква въпросът как ще бъде намален той, и то по предложение на партиите, които ожесточено оспорваха проекта на конституцията, заради прословутото Решение №3 на КС, което постановява, че обикновено Народно събрание не може да променя текстове, отнасящи се до баланса на властите.

"Балансът на властите ще бъде нарушен, след като политическата квота бъде намалена", коментираха юристи на останалите партии.

Отново по непотвърдена информация, ГЕРБ засега се готвят да подкрепят такова решение. "Подобен текст ще бъде даден веднага на КС и той ще реши в крайна сметка какво да се прави", коментираха депутати от партията на Борисов.

Така влизането в сила на промените ще се забави поне с два месеца, тъй като Конституционният съд няма срок, в който да се произнесе, прогнозират депутати: "Дори всички партии да използват влиянието си в КС и да лобират за по-бързо произнасяне, не е реалистично преди февруари да имаме такова становище, защото знаете, че сега ще встъпват в длъжност нови членове, а всичко това е техническо време".

По този начин най-оптимистичният срок за разглеждането на Закона за съдебната власт, който всъщност е силно прокламираната съдебна реформа, е не по-рано от март догодина. Съвсем отделен е въпросът, че чрез въпросната "поправка" е твърде вероятно АБВ и ДПС да тикат процеса в посока свикване на Велико Народно събрание, което на този етап ще минира изцяло пътя на реформата.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата

Още от Реформирай това!

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?