Адвокат на Цветан Василев иска отвод на съдията по делото КТБ

Адвокат Константин Симеонов. Снимка: БГНЕС

Съдия Виржиния Петрова, която гледа делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), да си направи отвод от процеса. За това настоя адвокатът на Цветан Василев – Константин Симеонов. Аргументът му е, че съдията отказва да разпита банкера чрез видеовръзка и така на практика нарушава правото му на защита.

Василев и защитата му многкоратно са настоявали да бъде разпитан дистанционно. Прокуратурата отказа още по време на разследването. Преди година и четири месеца Симеонов направи ново искане за същото. Тогава съдия Петрова обясни, че ще провери дали има такава техническа възможност. Преди няколко дни адвокатът повтори искането си, като посочи, че заради епидемията от коронавирус има и инструкции делата да се гледат дистанционно. На това е получил отказ и затова настоява съдията да се откаже от делото. Ако това се случи, целият процес би трябвало да започне отначало.

Константинов подчерта, че не само има юридическа и техническа възможност това да се случи, но посочи, че вече се прави. Той даде пример с делото "ЕВН", по което подсъдими са бизнесменът Иво Прокопиев и бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Пред дни те бяха изцяло оправдани, а Дянков се включи в заседанието от САЩ.

"От съда не беше направено абсолютно нищо. Един ред няма. Поне едно писмо да имаше до министерство на правосъдието да се види какви са техническите възможности, някакво определение, нещичко", заяви Симеонов.

На миналото заседание той обяви, че няма да влезе в залата, ако не получи отговор на искането си за разпит. В сряда поиска отвод на съдията и прочете декаларация от самия банкер, който също настоява да даде обяснения и заявява, че в противен случай също ще настоява за отвод на съдия Петрова.

Тя обаче реагира остро на исканията.

"Никой не може да ми поставя ултиматуми", заяви Петрова и закри заседанието.

Очаква се да се произнесе по искането за отвод на следващото заседание другата седмица.

Симеонов обясни, че правата на Василев са нарушени, защото според НПК процесът започва с питане към подсъдимите дали са готови да дават обяснения. Василев нито е питан, нито му е дадена такава възможност, въпреки че той настоява.

"И ние поискахме той да бъде разпитан. Съдът каза, че ще проучи възможностите това нещо да се случи, след което за година и четири месеца не беше направил абсолютно нищо", обясни той и посочи, че прокуратурата посочва "безумни аргументи", че разпитът на Василев щял да попречи за разкриването на истината. Адвокатът заяви, че такава формулировка никога досега не е чувал.

Споделяне

Още по темата

Още от България