Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Аферите във властта никога не са само за "две каки" или "трима мъже"

ВАС вече е дал пътна карта за решаване на "Яневагейт"

7 коментара
Николай Кокинов, Бойко Борисов и Сотир Цацаров. Колаж: Mediapool.bg

Помните аферата "Банкя", която се разигра само преди две години и то не другаде, а в къщата на Бойко Борисов. Основните действащи лица в изтеклите тогава записи бяха тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов, бившият земеделски министър Мирослав Найденов и домакинът им Бойко Борисов. Приликите с актуалната афера "Яневагейт" са твърде много, за да бъдат пренебрегнати. Отново става дума за незаконни записи. Пак не се разбра кой ги е направил, макар че подозренията паднаха върху Мирослав Найденов. Сега съмненията са върху бившата съдийка Румяна Ченалова, която отрича. И преди, и сега, всички замесени опитват да омаловажат случилото се.

В приятелския разговор, състоял се в дома на премиера, шефът на градската прокуратура в София се "шегува" с Бойко Борисов за новоизбрания главен прокурор Сотир Цацаров: "Не ми се подсмихвай, ти си го избира".

Две години по-късно, в записите "Яневагейт", бившата шефка на градския съд в София Владимира Янева се чува да казва как Бойко Борисов нарежда Цацаров да "опрасква" магистрати. Обществото вече бе някак по-подготвено, защото вече беше чуло, че премиерът "си го е избрал" този главен прокурор. Защо да не му нарежда в края на краищата...

Всички замесени в аферата "Банкя" опитваха да тушират случая, както се случва и сега. Разликата е, че тогава бяха "трима мъже", а сега са "две каки". Мирослав Найденов каза тогава: "Между Кокинов и Борисов имаше шеговити коментари, свързани с колеги на Кокинов, разговорът беше шеговит и малко нецензурен - типичен за мъжкия диспут стил". Бившият земеделски министър се съмнява, че изтеклите в медиите записи са манипулирани, но в общи линии потвърждава съдържанието им. Това прави сега и Румяна Ченалова.

След изтичането на записите от Банкя Николай Кокинов е в изцяло защитна позиция и се опитва да се изкара за жертва: "...Всичко, което съм коментирал относно сексуалността на този или онзи беше под формата на шега, разговор между мъже, както правят повечето българи". Бойко Борисов коментира пред медиите: "Никой не ме е питал, защото това (подслушванията – бел.ред.) никой не го интересува – нито пълнят джоба, нито променят начина на живот. Само подменят темата..."

Сега за "Яневагейт" премиерът твърди, че високопоставените съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева са просто "две каки". Преди него в същия дух се изказа председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Главният прокурор посочи, че са жени, поставени "под напрежение". Никой не ги нарича с истинските им имена, нито пък иска да си спомни, че едната се издигна до ръководния пост в качеството си на семейна приятелка на тогавашния вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Да се признае техният истински статут би означавало да се признае с половин уста, че това не са празни приказки, а става дума за разкрития за търговия за влияние, в която са въвлечени висши магистрати, представители на изпълнителната власт и депутати.

Страхът от евентуална независима проверка на фактите в "Яневагейт" вероятно произтичат и от обстоятелството, че предшестващата я афера "Банкя" мина през един изключително важен тест – санкцията на Върховния административен съд (ВАС). И ако Висшият съдебен съвет (ВСС) не се вгледа много внимателно в решението на ВАС, а и в собствените си действия отпреди две години, то ще означава, че само симулира дейност.

Първи извод: Това не са просто "трима мъже"

Върховните магистрати потвърждават дисциплинарното уволнение на Николай Кокинов заради тежко уронване на престижа на съдебната власт. ВАС не оставя съмнение, че аферата "Банкя" не бива да се разглежда като шеговит разговор между трима мъже. Друг важен факт - съдебното решение е произнесено върху кредитирането на свидетелските показания на Мирослав Найденов.

Сега имаме признанието на Румяна Ченалова. ВАС приема, че незаконните записи от Банкя могат да бъдат напълно легитимно доказателствено средство в рамките на едно дисциплинарно производство, стига да са потвърдени от един свидетел. Най-малкото шефът на съда Георги Колев трябва да знае за това.

Изводът на ВАС за поведението на градския прокурор на София Николай Кокинов не допуска тълкувания: "Контактите и разговорът на Кокинов с бивши представители на изпълнителната власт и високопоставени политици обосновават като негов модел на поведение при упражняване на функциите му на магистрат податливост на влияние и готовност за поставяне в услуга към влиятелни политически фактори с цел кариерно израстване".

Делото "Банкя" е сигнал към Сотир Цацаров и ВСС

Още по-важно е за какво точно е уволнен дисциплинарно Николай Кокинов. ВАС посочва, че уволнението е заради обидните му коментари за колеги и журналисти, но и за изнасяне на информация по висящо дело. Съдът нашироко коментира доказателствата по делото, че Николай Кокинов е предупредил Мирослав Найденов да се пази, тъй като Цветан Цветанов е поръчал неговото дискредитиране.

Става дума за дело в Софийската градска прокуратура, което се докладвало на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Кокинов разказва на Найденов, че е носели клюки, че е "поръчан" и че негова близка приятелка ще бъде използвана от прокуратурата, за да бъде дискредитиран през това дело.

"Коментирах единствено фактите от делото, по което Мирослав Найденов е обвиняем, като казвам информация от изнесеното по медиите. Помня, че зададох въпрос на г-н Найденов дали иска да чуе една клюка, която съм чул някъде из коридорите, че някаква негова приятелка, с която живеел, щяла да свидетелства срещу него", казва Николай Кокинов пред ВАС.

Съдът излиза с решение, че "даването на информация по висящо наказателно производство и обясняване на последващи стратегии по разследването сочи липса на независимост и безпристрастност при упражняване на правомощията".

Николай Кокинов е уволнен от съдебната система, защото е предупредил мишена на прокурорско разследване, без дори да е ясно за какво точно става дума по делото.

"Магистратът не може да прави публични изявления или коментари, чрез които да се ангажира за крайния изход на случая или да създаде впечатление за пристрастност и предубеденост. Извън съдебните заседания той не може да обсъжда подобни производства пред други участници в тях, адвокати или трети лица, освен в предвидените в закона случаи", се казва в решението на ВАС.

Съдът продължава: "С действията си Кокинов е допуснал грубо нарушение на визираните критерии за професионална етика. Макар и пряко да не е участвал като прокурор в коментираните производства, жалбоподателят в качеството си на административен ръководител е длъжен да съблюдава визираните норми".

Приликите с "Яневагейт"

Ето какво разбираме от разказа на Владимира Янева за разследването на делото "Червей" (думите ѝ са потвърдени пред медиите от Румяна Ченалова): "Така, а аз, ааа, звъня на главния прокурор. И се виждам с главния прокурор. Той веднага отреагира, казва, след 10 мин. така и така, ела. Със главния прокурор коментираме следния момент. Той казва така: Какво е твойто мнение? Аз му казвам виж сега. Започвам едно по едно да му ги казвам нещата...

Той казва: Добре. Имай предвид, ако се наложи, може да те разпитаме като свидетел или служителя ти по сигурността на информацията и ги каза всичките тези неща. Но, каза, имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам. Аз (главният прокурор) му казах, че на мен глупости не ми се правят. Популистки ходове не ми се предприемат. И ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели. Така както той едно време каза, че Роман Василев, ако си спомняш, го е подвел с някакво СРС. И аз (Владимира Янева) изключително спокойна си тръгвам".

Цитатът е от разговор, проведен преди ВСС да вземе решение за отстраняването на Владимира Янева от съдебната система – 19 февруари.

Според публичните уверения на главния прокурор, той не е говорил с Янева след 17 февруари, когато срещу нея е образувано досъдебно производство за незаконните СРС по "Червей". За времето отпреди това Цацаров признава, че си е говорил с нея само в качеството ѝ на шеф на Софийския градски съд. Прокуратурата обаче води проверка по "Червей" много преди датата 17 февруари.

Румяна Ченалова потвърждава думите на Владимира Янева, че Цацаров е говорил с бъдещ обвиняем магистрат за неговото дело и е обещал "завоалиране". Още повече "опраскването" е наредено от високопоставен политик. Самият Цацаров нееднократно коментира през февруари, че "Владимира Янева не е най-големият виновник по "Червей".

Решението на ВАС по казуса "Кокинов" говори, че това са данни, които биха били напълно съотносими и по евентуален казус "Цацаров". От казуса "Ситнилски" на свой ред разбрахме, че член на ВСС може да бъде отстранен и с обикновено мнозинство от 13 гласа.

Как реагира прокуратура по аферата "Банкя" и как реагира сега

Много интересен е подходът на държавното обвинение по делото за уволнението на Николай Кокинов. Прокурорът признава, че записите от Банкя са незаконни, но допълва, че показанията на Мирослав Найденов и Кокинов са достатъчни за тяхното потвърждаване.

"С широкия отзвук на срещата са създадени съмнения относно моралния интегритет на съдебната власт като цяло, накърнен е нейния престиж, авторитет и доброто ѝ име като основен стожер на държавността", пледира прокурорът пред върховния съд.

По отношение на сегашните записи прокуратурата първо реши да проверява кой ги е направил, а не тяхното съдържание. Впоследствие е образувано досъдебно производство, което да проверява и съдържанието. Главният прокурор твърди, че той не е замесен в записите, а само споменат в тях, какъвто бил случаят и с останалите "герои" от разказите на Янева. И, разбира се, главният прокурор в никакъв случай не иска да се оттегля временно от поста, за да даде дори минимален шанс за независимо разследване – защото не се смята за "замесен".

Съществената разлика между "Яневагейт" и "Банкя" е, че в настоящите записи не се чуват думи, произнесени лично от главния прокурор, шефа на ВАС или други участници в схемите, описани от Янева. Ето защо е изключително важно да се гарантира независимо разследване на всички факти, споменати от бившата шефка на СГС и потвърдени от Румяна Ченалова Поставеното от главния прокурор предусловие, че той самият не е замесен, на практика може зададе уклон на подчинените му обвинители в каква посока да приключат проверката.

Позицията на ВСС по казуса "Кокинов" и позицията му сега

Още на следващия ден след разпространяването на записите по аферата "Банкя", Висшият съдебен съвет излезе с позиция: ”Независимо дали записът е истински или манипулиран, той нанася тежки и непоправими вреди върху авторитета на съдебната система и на държавата”. Тази позиция на ВСС се оценява високо от върховния съд, който казва, че това е декларация за безпристрастност на институцията по въпроса

След изтичането на първия записи по "Яневагейт" ВСС имаше нужда от седмица, за да се огледа и да види какво ще прави. Реакцията на шефа на Етичната комисия Ясен Тодоров бе лаконична - съветът първо ще провери дали става дума за законни записи от специални разузнавателни средства. "Ако не са, ще мислим какво да правим", каза Тодоров, а по-късно се разбра, че и той е замесен/споменат в аферата.

ВСС все още не е продуцирал никаква декларация по отношение на съмненията за свои членове, които фигурират в "Яневагейт".

Очевидно стандартите, възприети от ВСС по казуса "Кокинов", са напълно загърбени от същия ВСС в настоящия случай.

Добре би било във ВСС най-малкото да прочетат основния извод на върховния съд от аферата "Банкя": "Обществото изразява своята нетърпимост, която и да било власт в държавата да се осъществява от лица със сериозни зависимости от политически, икономически и други кръгове, защото това обуславя функиционирането, на която и да било от трите власти не според действащите закони и конституцията".

Около това решение се обединяват общо осем върховни съдии на две инстанции или 1/10 от състава на ВАС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Българофил
  #7

  На снимката се виждат две каки и една мутра, която се прави на мъж!.

 2. demokrat
  #6

  Медала има две страни: Първо: какво се казва в записа.ДА се провери и при установяване ,Бойко да си ходи. Второ: кой е записвал и има ли това право.Също да се установи Второто не пречи на първото.

 3. Kalina
  #5

  В БГ е доста гаднюрско.... http://komentari.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2858:genotzid-22&catid=13&Itemid=128

 4. Apostol
  #4

  Какво дело "Банкя"? Отива Кокинов при ББ да мрънка, че Цацаров го е подгонил. Сигурно е имало защо. Плаче - образувал ми е дисциплинарка. ББ мълчи. Дали се е подсмихвал, само Кокинов знае, защото така твърди, докато Найденов или самият отй записват мълчанието на ББ. Да се е чуло някъде - да бе, аз си го избрах, сега ще му звънна. Както и сега - две жени си говорят, може и умишлено да се записват, може едната да записва другата. След това в някакъв сайт потичат техните махленски приказки от Женския пазар. Някъде да се е чул грас на ББ или на Цацаров? И аз мога да кажа, че ББ ми е казал не знам си какво. Ама де го гласът му като потвърждение и доказателство?

 5. Тео
  #3

  "Държавникът е човек, който мисли за бъдещите поколения,а политикът е човек, който мисли само за предстоящите избори" Ейбрахам Линкълн

 6. Oanis
  #2

  Много интересно щеше да бъде, ако можеше да се разгадае как би се решил този случай в Германия или Швеция например. Ще кажете "-подобен случай в тези страни е невъзможно да съществува". И аз мисля така. Уж се стремим към тези европейски еталони,а си оставаме с манталитета на балканско - руско-азиятския регион. Катун с мешере, представящо се за "европейска държава". Колко тъжно, нали ?

 7. Мони_deactivated_1480055728
  #1

  Супер точен и уместен анализ, че гражданите забравяме подробностите! Сутринта гледах Ясен Тодоров -шеф на ЕТИЧНАТА комисия в ВСС. Жена му казвала ,че е смотаняк, а каките го направили значим... Всички институции трябва да си изпълнят правомощията бързо и компетентно! Ние само можем да клатим дървото с маймуните, гледайки им червените дупета!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.