Ахмед Доган няма да бъде докарван принудително в съда

Снимка: БГНЕС

Съдия Пенка Велинова е отменила разпореждането си за принудително довеждане в Съдебната палата за почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, съобщи сайтът "Дневник". Преди седмица Доган стана причина за отлагане на делото срещу Октай Енимехмедов, който го нападна с газов пистолет по време на конференцията на ДПС в началото на година.

Съдия Велинова нареди Доган да бъде доведен принудително в съда, освен ако не даде обяснения защо не се е явил първия път в съдебната зала. Почетният лидер на ДПС своевременно е представил болничен лист, че му се е наложило да изкара домашно лечение за няколко дни заради гастроентерологичен проблем.

По информация на "Дневник" в момента Ахмед Доган прекарва лятната си ваканция в резиденцията в Росенец, която е собственост на "Минстрой холдинг". Това е фирмата на Николай Вълканов, която му беше платила прословутия хонорар от 2 млн. лв. за хидрологична консултантска дейност по проекта "Цанков камък".

Октай Енимехмедов е обвинен, че на 19 януари е направил опит умишлено да убие Ахмед Доган по време на националната конференция на ДПС. Той три пъти се е опитал да стреля с насочван от близко разстояние газов пистолет към главата на Доган, смятат от прокуратурата.

Прокуратурата твърди, че престъплението е извършено умишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини - трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на делегата на конференцията Мустафа Сали Карадайъ.

Освен това Енимехмедов е обвинен и в непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Причината е, че е прекъснал конференцията на ДПС. За опита за убийство Наказателният кодекс предвижда затвор от 15 до 20 години, а за другите обвинения – затвор до 5 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?