Ако съдът в Либия потвърди присъдите, Съдебният съвет да ги преразгледа

Нищо като прогноза не е изключено, каза президентът Георги Първанов в отговор на въпрос очаква ли потвърждение на смъртните присъди на българските медицински сестри в Либия на 20 юни.

"Очаквам, ако има потвърждаване на смъртните присъди, бързо свикване на Висшия съдебен съвет на Либия за преразглеждане на делото", каза президентът пред журналисти в неделя.

Както съобщи по-рано МВнР, в сряда ще се състои първото заседание на Върховния касационен съд на Либия, който е последната съдебна инстанция, пред която могат да се обжалват смъртните присъди. След това те могат да се отменят само от Висшия съдебен съвет на Джамахирията.

Съдът може да отхвърли жалбите и делото да приключи с издадените вече присъди. Другата възможност е жалбите да се разглеждат по същество.

Преди ден синът председателят на фондация "Кадафи" Сейф ал Ислам прогнозира пред италианския "Кориере дела сера", че в сряда смъртните присъди ще бъдат потвърдени. По-късно от фондацията обаче обявиха, че той е цитиран неправилно.

Малко вероятно е да има повече от три заседания, смята либийският защитник на медиците Осман Бизант, който щял да поиска отлагане на делото, за да подготви защитата си. Външният министър Ивайло Калфин обаче припомни позицията на София делото да не се проточва.

През последните седмици имаше редица сигнали за положителен изход на кризата с българските сестри в Либия, след като британският премиер Тони Блеър, а след това германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер разговаряха с либийското държавно ръководство и с роднините на заразените от СПИН деца.

Целта на Брюксел е до края на германското председателство на ЕС - 30 юни, да има решение по случая. Освен с финансови компенсации за семействата на заразените и починалите деца, Либия обвързва делото със съдбата на либиеца Абдел Басет ал Меграхи, осъден за атентата над Локърби.

Либийският атентатор за Локърби може да бъде освободен

Британският вестник "Обзървър" съобщи, че Меграхи може да бъде освободен заради допуснати неточности в процеса.

Има нови данни, които оспорват неговата вина, пише вестникът и допълва, че тази седмица се очаква Шотландската комисия за преразглеждане на криминални дела да се произнесе по иска на адвокатите на Меграхи за обжалване на присъдата от 27 години затвор.

Според вестника делото срещу единствения човек, признат за виновен в най-големия терористичен акт във Великобритания, отнел живота на 270 души, може да бъде подновено заради появили се нови доказателства, че той е бил осъден въз основа на ненадеждни доказателства.

След тригодишно проучване комисията е установила несъответствия в показанията на експертните свидетели по делото и грешки в проучването на доказателствения материал, пише “Обзървър”.

“Абделбасет ал Меграхи никога не се е отказвал от твърдението си, че е невинен – сега шотландските правни експерти казват, че му вярват”, отбелязва “Обзървър”. Либиецът беше осъден за взривяването през 1988 г. на американски пътнически самолет на ПанАм над шотландското градче Локърби

Комисията ще предаде случая на Върховния съд в Единбург, който се очаква или да отмени присъдата или да насрочи нов процес. Съдът има право да потвърди присъдата, но според източниците на британския вестник това е малко вероятно, имайки предвид сериозността на разгледаните от комисия доказателства.

Юридическият екип на Меграхи смята, че зад атентата стои Мохамед Абу Талб, осъден палестински терорист и първоначално заподозрян за взрива над Локърби. Талб е бил член на ръководения от Сирия Народен фронт за освобождаване на Палестина, терористична групировка, действаща с иранска финансова помощ, пише "Обзървър". Тези твърдения ще създадат политически проблеми при сегашните сложни отношения между Запада и Иран, коментира вестникът.

Според адвокатите на Меграхи на съд заради атентата над Лиокърби трябва да бъде изправен и бивш член на либийското разузнаване.

Наскоро шотландският вестник “Хералд” съобщи, че либийските власти са обсъждали с Лондон прехвърлянето на Меграхи в Либия, където да доизлежи остатъка от присъдата си, в замяна на освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар, припомня Kafene.net. Но българският външен министър Ивайло Калфин заяви в интервю за БНР, че не може да има обвързване между двата случая. Той призова да се изчака какво решение ще вземе либийският съд в сряда.

 

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят