Кризата с медиците в Либия се решава в петък?

Кризата с медиците в Либия се решава в петък?

Кризата с осъдените на смърт българските медици и палестинския лекар ще бъде решена още в петък, преди очакваното на 11 юли произнасяне на Върховния съд на Джамахирията по стартиралото дело по жалбите срещу присъдите. Това е заявил източник от фондация “Кадафи” в сряда, още докато траеше първото заседание по новия процес, който се очаква да приключи с потвърждение на смъртните присъди.

Още преди началото на това дело прогнозите бяха, че разрешението ще се намери извън съда, тъй като вървят последни преговори около компенсациите за семействата на заразените със СПИН деца.

В петък ще бъде публикувано изявление за постигнатото споразумение между семействата и Европейския съюз, е заявил пред Франс прес говорител на фондацията, предаде БТА. При посещението си Триполи миналата седмица еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро Валднер и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер са договорили компромисът да бъде обявен именно на 22 юни.

Преди да започне делото в сряда, председателят на асоциацията на семействата на заразените със СПИН деца Идрис Лага потвърди пред журналисти, че преговорите за осигуряване на доживотно лечение на децата в Либия и в чужбина са в своя край. Като условие за отказ на семействата да настояват за изпълнение на окончателни смъртни присъди Лага посочи построяването на център за лечение на болни от СПИН в Бенгази. Другото условие е изплащането на финансови компенсации, за които в момента се преговаря.

Той отказа да назове размера на исканите обезщетения. Допълни само, че за семействата справедливата присъда е смъртната, но ако се постигне договореност, тази присъда няма да означава нищо.

В рамките на тричасовото заседание либийската и българската защита на подсъдимите изложи познатата теза, че няма никакви доказателства за вината на медиците, а цялото обвинение се гради на самопризнанията, изтръгнати с насилие. Българските адвокати изтъкнаха още, че вече осма година либийското обвинение не може да посочи мотива за престъплението, в което сестрите са обвинени.

Прокуратура поиска потвърждаване на смъртните присъди, постановени през 2004 и 2006 г. и повтори тезата си, че сестрите и палестинският лекар са предизвикали умишлено заразяване със СПИН на над 400 деца в детската болница в Бенгази.

Върховният съд обяви, че ще се произнесе окончателно на 11 юли. Неговата присъда не подлежи на обжалване. Тогава последната процедурна възможност е да бъде поискано помилване или смекчаване на присъдата пред Висшия съдебен съвет на Либия, който е политически орган.  

В коментар за хода на делото Франс прес посочва, че залогът на преговорите не се ограничава само до финансови искания на семействата на заразените със СПИН деца. ЕС иска от Либия по-добро сътрудничество в борбата с нелегалната имиграция, а Либия иска да бъде включена в евро-средиземноморското сътрудничество, в което тя е само наблюдател.

При споразумение със семействата на заразените деца, Висшият съвет на съдебните инстанции (Висшия съдебен съвет) - най-висшият орган на съдебната власт в Либия, може да замени смъртните присъди с лишаване от свобода.

"Веднага след присъдата на Върховния съд започваме да работим по пакет от мерки с оглед на решение", което да позволи на българките да избегнат смъртното наказание, е позицията на председателя на фондация “Кадафи” Сейф ал Ислам. Според него "първата стъпка е компромис със семействата, за да се стигне до прошка и да не бъдат изпълнени смъртните присъди".

След това присъдите за лишаване от свобода могат да бъдат изтърпяни в страната на осъдените, тъй като между Либия и България има споразумение за екстрадиция. Поради тази причина българската държава даде преди една седмица гражданство на палестинския лекар Ашраф, който е осъден заедно с петте български медицински сестри. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят