Ал Каида в Йемен обяви награда за убийството на американския посланик

Йеменският клон на Ал Каида предложи да плати десетки хиляди долари на всеки, който убие посланика на САЩ в Йемен или американски войник в страната, съобщи Асошиейтед прес.

В аудиопослание, разпространено в интернет, групировката заяви, че ще даде три килограма злато, чиято стойност е около 160 000 долара, за убийството на посланик Джералд Фейерстейн. Тя също така обеща 5 милиона йеменски риала (23 000 долара) на всеки, който убие американски войник в Йемен. Предложението е в сила шест месеца.

В изявлението беше посочено, че наградите имат за цел да "вдъхновят и насърчат нашата мюсюлманска нация за джихад".

САЩ смятат йеменския клон на Ал Каида за най-опасното подразделение на терористичната мрежа. Групировката превзе цели градове и села миналата година, възползвайки се от пропуските в сигурността по време на протестите, които доведоха до падането на режима на Али Абдула Салех. Армията успя да си възвърне контрола над южната част от страната, но бойци на Ал Каида продължават да извършват смъртоносни атаки.

Служители по сигурността заявиха, че вчера сутринта въоръжени нападатели са убили двама офицери от разузнаването в столицата Сана.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят