Анализатори: Приватизационната заигравка на ГЕРБ е демагогия

И сега няма пречка сделки в нарушение на закона да бъдат обявени за нищожни, но идеята за снемане на давността е "правен абсурд"

Данаил Кирилов, председател на комисията по правни въпроси

Юристи и икономисти не виждат нищо реалистично и приложимо в идеите на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС за пълна проверка на приватизацията чрез отпадане на давността за престъпления по такива сделки. Според мнозина анализатори става дума и за "правен абсурд".

В понеделник партията на Бойко Борисов обяви намерението си да внесе поправки в конституцията, с които да отпадне давността за престъпления, свързани с раздържавяването. Приватизационните сделки нямало да бъдат разваляни, но щели да се търсят наказания за виновните за "порочните" операции. Паралелно, подобни промени предложи и ДПС, като от партията твърдят, че са стигнали до тях самостоятелно.

Представяйки предложението си, от ГЕРБ посочиха "Кремиковци" като пример на лошата приватизация, но пък не виждат проблем с приватизацията на холдинга "Булгартабак", извършена при втория кабинет на Бойко Борисов. Стана ясно също, че инициативата е замислена като атака срещу лидера на БСП Корнелия Нинова, "този основен приватизатор", по думите на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова. Внасянето на законопоректа съвпада с готвения вот от БСП вот на недоверие към кабинета "Борисов 3".

Огнян Герджиков: Това е в конфликт с основни принципи на правото

"Ако не бях юрист, щях с две ръце да гласувам за подобна промяна в конституцията. Но, за съжаление, съм юрист и като такъв много трудно мога да преглътна такова законодателно решение, защото то влиза в конфликт с основни принципи на правото. Това няма да говори никак добре за България, която има претенциите да бъде правова държава", заяви пред БНР бившият министър-председател проф. Огнян Герджиков.

По думите му законодателят трудно може да си позволи "такива волности, колкото и да изглеждат справедливи, морални и целесъобразни".

Нищо не пречи сделки в нарушение на закона да бъдат обявени за нищожни

Герджиков поясни, че ако преди години са сключвани сделки, които са нарушавали закона, те могат да бъдат обявени за нищожни и за нищожността няма никаква давност. Но не може със задна дата да се отменя изтекла давност за наказателно преследване. Това по думите му е сериозно нарушение на основни принципи на правото. "Това просто няма как да стане", заключи професорът.

Герджиков припомни, че през 2015 г. Конституционният съд се произнесе срещу идеята да се преследват без давност престъпленията, извършени от комунизма и едва ли би постановил различно решение по казуса с приватизацията.

"Идеята на ГЕРБ изглежда много добре, гали ушите. Това е великолепен популистки ход. Но познанията ми в правото не ми позволяват да съм толкова възторжен", коментира още Герджиков. По думите му това, за което настоява ГЕРБ, е трябвало да се случи преди 10-15 години: "Изпуснат е влакът, за да има възмездие. Нещата трябва да се случват във времето".

Румен Аврамов: Предложението не решава нито един проблем

"Очевидно това е чисто демагогска акция. Винаги съм казвал, че по-отблъскваща от корупцията е само борбата с корупцията", коментира пред Mediapool икономистстът и изследовател Румен Аврамов от "Център за академични изследвания".

По думите му предложението няма друг смисъл, освен този да бъдат притискани определени хора.

Ако съдебната система не може да се справи с текущите проблеми, още по-малко ще може да се справи с тези с давност от преди 20-25 години, посочи Аврамов.

Той допълни, че кърпежи в минало време са безсмислени: "Това предложение няма да реши нито един проблем - нито на справедливостта, нито на икономиката. В него няма икономическа логика. Предприятията, които са били приватизирани, вече са се наместили, а естественият подбор е оставил тези, които са жизнеспособни.

Румен Аврамов отбеляза, че интересът на хората към темата за приватизацията е разбираем, но от решения като предложеното от ГЕРБ няма никаква реална полза.

"Приватизацията никога няма да остане с добро в очите на хората, защото се преразпределяше обществено богатство и няма как това да се помни с добро. В същото време това не е основание нито за носталгия по предишния режим, нито за отхвърляне на капитализма", заключи Аврамов.

Григор Сарийски: Управляващите се оправдават пред избирателите

Икономистът Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН също смята, че предложението на ГЕРБ противоречи на основни принципи на правото и не може със задна дата да се вменява наказателна отговорност и да се отнемат "привилегии". По думите му подобен непродуктивен подход – да се правят опити за решаването на проблеми със задна дата, се съдържа и в предложения от депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев законопроект срещу "вторичното разграбване" на КТБ.

Икономистът коментира пред Mediapool, че предложението на управляващите има единствено формалистични цели – да се оправдаят пред избирателите, че правят нещо във връзка с обещанието на премиера Бойко Борисов преди изборите през есента на 2016 г., че с ДАНС ще се направи ревизия на всички приватизационни сделки на прехода.

Според Григор Сарийски от днешна гледна точка е много по-важно да се вземат мерки за растеж на икономиката чрез преструктурирането ѝ, развитие на капиталовия пазар и подобряване на образователната система, за да служи на нуждите на икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес