Ангел Кунчев: Ако ситуацията стане нетърпима, ще се прибегне до ново затягане на мерките

Д-р Александър Симидчиев: Отварянето на заведенията е рисковано

Ангел Кунчев

Проблемът с доставките ще се реши, когато има ваксини на повече фирми

"Намираме се в процес на повишаване на заболеваемостта, но темпът на нарастване е нисък и това ни дава възможност да сме по-демократични в отпускане на мерките", заяви в неделя пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Повод за коментарите му на тази тема бе решението за почти пълно отпускане на свързаните с епидемията ограничения, включително отваряне на ресторантите, игралните зали и казината.

По думите на Кунчев се е доказало, че при спазване на правилата работата на хотелите и заведенията в тях не създава допълнителен риск.

"Колегите от тази индустрия вложиха доста средства и сили, за да направят средата безопасна. Но ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем до ново затягане", каза той.

Според него сегашният ръст на заболеваемостта не се дължи толкова на по-меките или по-твърдите мерки, на тяхното спазване или неспазване, колкото на наличието на новия вариант на вируса.

"Имали сме разминавания с властта по отношение на това кога какви мерки да се вземат. Имало е случаи, когато ние сме считали, че мерките са прекалено ограничаващи, и обратно. Натискът върху нас е много голям и каквото и решение да вземем, реакцията винаги е отрицателна. Посещението на ресторант за вечеря не крие рискове. Не съм убеден обаче, че ще бъдат спазени мерките, проблемът идва след 22.30 часа, с музиката, с падането на някои задръжки. Не мястото е определящо, а начинът ни на поведение", обясни Кунчев.

По въпроса за ваксините и пропадналия план за ваксинация той каза, че проблемът не е в зелените коридори, а в забавените доставки.

"И от трите типа ваксини сме взели почти по еднакво количество - по около 3-4 млн. дози. Спряхме се на AstraZeneca, защото имаше данни, че първа ще получи разрешение, това не се случи. Освен това тази ваксина се съхранява много по-лесно. Когато вземахме решенията, не знаехме цените на ваксините, водехме се от качеството и колко лесно се работи с тях", разказа Кунчев.

Главният здравен инспектор подчерта, че системата е в състояние да имунизира между 500 000 и 1 милион души месечно, което по думите му би било "супер темп, само материалът трябва да го има".

"Проблемът с доставките ще се реши, когато има повече ваксини. Когато има конкуренция, фирмите ще се борят къде да стъпят в страните, а не страните да се борят за ваксина", заяви Кунчев.

Д-р Александър Симидчиев: Отварянето на заведенията е рисковано

"През последните четири седмици, всяка следваща е с по-висок брой заразени с коронавирус на дневна база. Това, което очакваме, е ръст нагоре", прогнозира пред бТВ в неделя пулмологът Александър Симидчиев.

По думите му заведенията са една от рисковите точки за контакти. "Отварянето на заведенията от 1 март е рисковано, от медицинска гледна точка", каза той.

"Не бива да противопоставяме икономическите аспекти с медицинските, защото това е функция на държавата – да разпредели риска така, че тези, които са задължени да затворят, да не изпадат в икономическа трудност", добави той.

Според лекаря обръщането на пандемията, за да тръгне надолу, става с ваксинация.

"Колкото по-бързо се ваксинират хората, толкова по-добре, но все пак е необходимо да приоритизираме нещата на базата на рисковия профил на тези, които ваксинираме", отбеляза д-р Александър Симидчиев.

"Пускането на "зелени коридори" на практика доведе до това, че част от ваксините, които бяха предвидени за някои групи, се използваха за хора, които образно казано прередиха тези, които са оценени като рискови", коментира той.

Д-р Симидчиев даде пример с Израел, където са ваксинирани приоритетно възрастните хора над 65 години и по думите му ефектът е бил видим веднага. Така, че структурата и планът, които правим за ваксинирането са нещо важно, отбеляза той.

"Важно е и да се ваксинират колкото се може повече хора по-бързо, но не бива това да е за сметка на едни групи за други", посочи пулмологът.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?