"Зелените коридори" за ваксиниране се възстановяват

Пристигна нова пратка ваксини на AstraZeneca, лични лекари се наредиха на опашка пред РЗИ за по 30 дози

Сн. БГНЕС

От днес се възстановяват "зелените коридори" за поставяне на ваксина срещу COVID-19 и на хората, които не попадат в целевите групи на фазите първа-четвърта. Това съобщиха от пресслужбата ан Министерството на здравеопазването.

Съобщението дойде в неделя по обед, след като сутринта пристигна поредната пратка от 50-ина хиляди дози ваксина на AstraZeneca, а премиерът Бойко Борисов нареди, "ако има чакащи" "зелените коридори" да се пуснат още днес.

Засега не е съвсем ясно къде, кога и как точно ще стане това.

Председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов е изпратил указания до председателите на Българския лекарски съюз - Иван Маджаров, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България - Любомир Киров и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини. По този начин, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази /от първа до четвърта/, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи, се посочва в съобщението на здравното министерство.

В следобедните часове някои от болниците пуснаха съобщения за възобновяване на "зелените коридори". Във Военно-медицинската академия той ще заработи в понеделник от 10 часа.

От 16.00 ч. в неделя в столичната болница "Св.Анна" се подновява ваксинирането срещу COVID-19, съобщиха от лечебното заведение. Желаещите ще бъдат ваксинирани с ваксина на "АстраЗенека".

Приоритетно ще бъдат ваксинирани рисковите групи - учители, социални работници, пенсионери. Ваксинационните кабинети ще се помещават в Триажния пункт, в двора на болницата. Всеки ден от 8.00 до 17.00 ч. до 10 екипа ще могат да ваксинират гражданите. От 17.00 до 8.00 ч. ще работи и един нощен екип, се посочва в съобщението.

Кабинет за свободен достъп до ваксиниране срещу COVID-19 ще започне работа отново утре в Александровска болница. Кабинетът ще бъде пред бариерата на болницата и ще работи от 8.30 до 17.30 ч. всеки ден. На желаещите ще бъде поставяна ваксина на производителя "АстраЗенека".

"Зелен коридор" за ваксиниране срещу COVID-19 в болница "Пирогов" ще възстанови работата си утре, в 13.00 ч. Това съобщиха от лечебното заведение в социална мрежа. От 9.00 до 17.30 ч. ще се извършва имунизация и реимунизация на лицата, попадащи в четирите фази на Националния ваксинационен план, включително хората на и над 65 години и хронично болните. Когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази първа-четвърта от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи.

През деня малко след думите на премиера вече се беше извила опашка от желаещи пред "Пирогов", предаде бТВ. Сред тях и 74-годишната Петранка Станчева. "Великият министър-председател съобщи "има ли пред болниците, да ги пускат". Хаосът е абсолютно пълен. Всеки излиза с някакво нареждане, хората се юрват насам натам и в крайна сметка нищо", каза тя, цитирана от бТВ.

Предисторията

Нова доставка на ваксини - 52 800 дози от производителя AstraZeneca, пристигна в България в неделя в 8 сутринта. Половината от доставката ще бъде разпределена при личните лекари, каза пред журналисти директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Ваксините започват да се разпределят веднага по регионалните здравни инспекции. По думите му може да започне ваксиниране на хора, попадащи във фазите първа-четвърта.

В понеделник се очакват над 21 хиляди дози от ваксината на Pfizer/BioNtech, допълни той.

Кирилов увери, че от първите две, разрешени за употреба ваксини, се пази за всички втората доза. За ваксината от AstraZeneca са поставени всички налични, като втората доза ще бъде поставяна 10 седмици след първата.

Над 210 хиляди души са ваксинирани досега, посочи председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов, като това е броят на получилите само първа доза от ваксините. По думите му, когато има насищане, ще се възстановят и зелените коридори.

По-късно обаче министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че в неделя до обяд ще бъде решено дали да се възстановят "зелените коридори" за масови ваксинации. "Интересът е изключително голям. До обяд ще преценим възможно ли е или не", заяви той.

Ангелов докладва ситуацията с ваксините на премиера Бойко Борисов по време на посещението им в неделя сутрин в ремонтираното детско отделение на болница "Пирогов". Заделени са ваксини за хората от целевите групи, увери министъра. Обмисля се вече преболедувалите да получават само една доза, за да надградят имунитета си. В понеделник се чакат 21 060 дози и от ваксината на Pfizer/BioNTech, подчерта и министърът. Той добави, че ваксини за членовете на избирателните комисии също се пазят.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов посочи, че в болницата имат записани по различните фази и чакат ваксините да пристигнат, за да започнат да ги поставят.

Премиерът Борисов предложи, ако има чакащи, да се пуснат днес "зелените коридори", ако е възможно, и също припомни, че утре в страната ни се очаква да пристигнат още 22 000 дози ваксина.

"Ако има чакащи на "Пирогов", на ВМА, и пред големите болници - пуснете зеления коридор да минат днеска хората. Възстановете и тези няколко дни, докато дойде 8 март за следващата доставка, която имаме", допълни премиерът.

Видео от посещението в "Пирогов" бе публикувано в профила на премиера в социална мрежа. Борисов инспектира ремонти на част от сградите в двора на болницата, кърмаческото отделение и осигурена нова апаратура.

На година през детското отделение преминават 40 хиляди деца, от които 10 хиляди остават на лечение, каза директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов. По думите му 720 хиляди лева са усвоени за ремонт и апаратура в детското отделение.

Всички общопрактикуващи лекари ще получат по 30 дози за първа игла от пристигналите днес ваксини на AstraZeneca до изчерпване на количествата. Това съобщи директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев в ефира на бТВ.

Пред РЗИ-София се образува опашка от чакащи общопрактикуващи лекари с хладилни чанти, които се наредиха, за да получат дози от пристигналите в 8 часа 52 800 дози ваксини, съобщава БГНЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?