Анкара отрича да търгува петрол с ИД и ще представя доказателства как Русия прави това

Турският премиер определи руските обвинения като пропаганда в съветски стил

Ахмет Давутоглу

Турция отхвърли обвиненията на Русия, че купува петрол от терористичната групировка "Ислямска държава", наричайки ги "клевета" и "пропаганда в съветски стил", като на свой ред посочи, чу Русия търгува с петрол от ИД. Преди ден руското министерство на отбраната представи спътникови снимки, показващи, според Москва, маршрутите, по които става контрабандата на петрол от ИД към Турция.

Русия твърди, че Турция е най-големият купувач на петрол, контрабандиран от териториите, контролирани от ИД. Москва също така твърди, че турският президент Реджеп Ердоган и семейството му се облагодетелстват от доставките на петрол от "Ислямска държава", внасян в Турция от Ирак и Сирия.

Руският президент Владимир Путин повдигна въпроса с петролните доставки от ИД към Турция преди седмица, след като турски изтребители свалиха руски бомбардировач на турско-сирийската граница. Той вече обвини Анкара, че е свалила самолета, за да защити маршрутите за доставки на петрол. В отговор президентът на Турция заяви, че ако Русия докаже обвиненията си, той ще подаде оставка. Въпросните доказателства бяха представени в сряда на специална пресконференция на руското министерство на отбраната.

"По времето на Студената война имаше съветска пропагандна машина. Всеки ден тя сътворяваше различни лъжи. Първо те им вярваха и след това очакваха светът да им вярва. Те бяха запомнени като лъжите и глупостите на "Правда", коментира турският премиер Ахмет Давутоглу в четвъртък в отговор на руските доказателства.

"Това е една стара традиция, която изведнъж се проявява отново. Никой не придава никаква стойност на лъжите на тази пропаганда машина от съветски стил", заяви той на пресконференция, преди да замине на официално посещение в Азербайджан.

В същото време Реджеп Тайип Ердоган обвини самата Русия в съпричастност с покупките на петрол от ИД. "Имаме доказателства. Ще ги покажем на света", каза Ердоган, цитиран от турския вестник "Сабах".

Ердоган цитира и името на сирийския бизнесмен Джордж Хасвани, който според него имал руски паспорт и печелел от нефтена търговия с "Ислямска държава".

Ердоган добави, че смята за "аморални" обвиненията срещу семейството му в причастност към нелегални сделки с терористите.

Преди ден руският зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов каза, че "според наличната информация, най-високото ниво на политическото ръководство в страната (Турция-бел.ред.), президентът Ердоган и неговото семейство са въвлечени в този криминален бизнес. На пресконференцията бе казано, че засега се предоставят само "част от доказателствата" и нямаше такива, които директно да докажат твърденията за участие на семейството на Ердоган в бизнеса с ИД.

Според турския премиер Давутоглу отхвърлянето на претенциите на Русия от страна на Съединените щати е още едно доказателство, че Москва изопачава фактите. Говорителят на Държавния департамент Марк Тонер заяви в сряда, че Вашингтон отхвърля предположението, че турското правителство е в съюз с джихадистите за контрабанда на петрол, като добави, че не вижда доказателства в подкрепа на такова обвинение.

Но президентът Барак Обама и други високопоставени представители на САЩ също изразиха разочарованието си през последните дни за пропуските в сигурността по протежение на около 100-километровия участък от границата на Турция с Сирия.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви в сряда, че някои райони все още не са добре обезопасени.

Давутоглу каза, че страната прави всичко възможно, за да осигури границата си със Сирия за поставянето на "физически бариери" на този участък от границата, и добави, че Турция работи с коалиционните си партньори, за да спре действията на джихадистите на сирийска територия.

В сряда вечерта по време на среща с бизнес лидери в Анкара Давутоглу заяви, че санкциите на Москва срещу турски фирми, въведени в отговор на свалянето на изтребителя Су-24, нарушават международното право. По думите му Анкара подготвя отговор на икономическите санкции на Русия. Според него те "ще бъдат обявени, ако е необходимо".
Премиерът призова Русия да намали напрежението в отношенията между двете страни и предложи на Москва да се обсъди изход от кризата на масата за преговори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?